Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законови промени блокираха сделките по прехвърлянето и продажбата на фирми

Менда Стоянова: Няма проблем с удостоверенията във връзка с неизплатени осигурителни вноски или данъци

| обновено на 14.02.18 в 18:25
Агенция по вписванията
Снимка: БГНЕС
Сделки по прехвърляне и продажба на редица фирми стоят блокирани в Търговския регистър. Ситуацията е създадена от промените в Търговския закон, които влязоха в сила като част от мерките в защита на работниците от неизплащането на заплати. За напрежението сигнализираха работодателските организации.

Блокирането на възможността за продажби и прехвърляне на дялове или цели предприятия произтича от изисквано удостоверение, което трябва да докаже липсата на задължения на собственика към работниците и служителите. Такова удостоверение, оказва се, законът не регламентира кой да издаде. Без него обаче сделките не могат да се впишат в Търговския регистър.

Правилата не бяха обмислени добре, а последствията ще се множат, предупреди Димитър Брънков от Стопанската камара:

Многобройни са оплакванията от страна на предприятия, но най-вече на дружества с ограничена отговорност.

От Асоциацията на работодателите изразяват притеснението си от създаденото напрежение и настояват за спешни административни и правни механизми, които да нормализират работата на регистъра.

От Агенцията по вписванията коментираха за "Хоризонт", че абсурдът е в законодателството и че до дни очакват обнародването на промени в закона, които да регламентират правилата.

Наложи се спешно в един финансов Закон за финансовите инструменти да направим промяна в търговския закон, именно да решим този проблем и да се регламентира по какъв начин ще се удостоверява това, че фирмите, които извършват прехвърляне на предприятия или дялове, нямат неизплатени задължения към работници и служители. Това поясни в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" Менда Стоянова, председател на Финансовата комисия в парламента:

Няма проблем с удостоверенията във връзка с неизплатени осигурителни вноски или данъци. НАП има система, в която е ясно кой дължи и кой не дължи такива осигурителни вноски и данъци, като служебно прехвърля тази информация на Агенцията по вписвания. Проблемът е с неизплатените заплати на работещите служители, тъй като няма структура, която да има каквато и да било електронна база данни по случая. Единствената структура е Инспекцията по труда, която би могла да го установи, но отивайки на място в конкретното предприятие.


От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени