Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зарязаха лозите и в Балчишко

На мно­го ме­с­та в об­щи­на Бал­чик сто­па­ни­те  из­вър­ши­ха тра­ди­ци­он­ния оби­чай "За­ря­з­ва­не на ло­зя­та", с во­до­с­вет, фол­к­лор­на про­г­ра­ма, приповдигнато на­с­т­ро­е­ние и ху­ба­во ви­но. Дъ­ж­до­в­но­то вре­ме не по­пре­чи на ло­за­ри­те да от­да­дат ну­ж­но­то вни­ма­ние на своя покровител – Свети Трифон, и на гро­з­до­вия ели­к­сир.

В Об­ро­чи­ще  Йеромонах Филип отслужи водосвет в дома на 85-годишния бай Първан - най-възрастния лозар в селото. Пра­з­ни­кът за­по­ч­на с музика и изпълнения на местните самодейци. Здраве и пълни изби си пожелаха празнуващите. Тържеството продължава в клу­ба на пен­си­о­не­ра.

В Со­ко­ло­во за­ря­з­ва­не­то на ло­зя­та се забави с около час заради проливния дъжд, но въпреки това не бе възпрепятствано. Организатор е пенсионерският клуб, където местните отбелязват Трифон Зарезан днес. В село Гурково самодейците също поднесоха своя поздрав към лозарите, както и в село Дропла. В Дропла чужденците празнуват и Свети Валентин, но в далеч по-тиха и романтична обстановка, отбеляза кметът Денчо Попов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна