Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Илиева представя клавирна музика на Ерик Сати и Шестте

Маргарита Илиева

На 16 февруари от 19 часа в концертната зала на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще звучат произведения, които българската публика рядко има възможност да слуша: за рецитала си, озаглавен "Ерик Сати и Шестте" пианистката Маргарита Илиева е избрала пиеси, създадени в периода 1917-1921 г. По онова време в Париж композиторът Ерик Сати е водеща фигура в приятелски кръг, познат на поколенията по-късно като "Групата на шестте", в която са Дариус Мийо, Франсис Пуленк, Артур Онегер, Жорж Орик, Жермен Тайфер и Луи Дюре.

Обичам френската музика и за мен е интересна музиката на ХХ век. Изобщо ХХ век е за мен интересна тема в изкуството - признава пианистката, която родната аудитория свързва с многостранна и разностилова дейност, но и с огромния ѝ афинитет към съвременната музика. По принцип "Групата на шестте" не са сред тези популярни по нашите ширини автори.

Маргарита Илиева е преподавател в НМА "Проф. Панчо Владигеров" и изявен концертен изпълнител. Тя е сред активните участници във фестивала "ppIANISSIMO", а наскоро свири музика на Арво Пярт в първия от концертите в цикъла "Музиката на Европа", организиран от Софийската филхармония.

За избора на програма и интереса си към френската музика от началото на ХХ век Маргарита Илиева разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна