Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Антоанета Приматарова: Влизането на Сърбия без Косово е невъзможно и потенциално опасно за ЕС и за региона

Снимка: БГНЕС

Воля за разрешаване на проблема с името на Македония има както от страна на Гърция, така и от страна на Македония, коментира в "Преди всички" Антоанета Приматарова от Центъра за либерални стратегии. Тя допълни, че въпреки оптимизма не може да бъде дадена конкретна времева рамка кога ще се реши спорът:

Тук нещата изглеждат така – движейки се в правилна посока, без да можем да дадем конкретно някаква времева рамка дали това ще се случи още по време на Българското европредседателство, и съответно ЕК в тази стратегия казва, че има готовност да даде предложения за откриване на преговори с Македония.

Приматарова коментира и темата за евроинтеграцията на Западните Балкани, и в частност разговорите за присъединяването на Сърбия към Съюза, като направи паралел с влизането на Кипър:

Влизането на Сърбия без Косово е невъзможно и потенциално опасно за самия ЕС и за региона. Знаем, че при петото разширяване Кипър беше приет в ЕС с надеждата, че решаването на Кипърския проблем и обединението на Кипър е предстоящо. Това се случи 2004 година, сега сме 2018 година и все още решение на Кипърския проблем няма. Така че наистина това ми се струва едно много слабо място в стратегията, тъй като през цялото време се говори, че условия за осъществяване на амбициозната цел за евентуално присъединяване на Сърбия 2025 година ще зависи от нормализиране на отношенията, но думата "признаване" никъде не съществува.

Три основни теми ще бъдат обсъждани по време на неформалната среща на министрите на външните работи на ЕС в София днес и утре – стратегията за Западните Балкани, конфликтът в Сирия и севернокорейската ядрена програма.

Федерика Могерини – заместник-председател на ЕК и върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, както и Йохан Хан, който отговаря за съседство и преговори за разширяване, също ще присъстват на срещата у нас.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Диана Дончева с Антоанета Приматарова.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.