Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сензация: 58-ата за световната купа Хана Йоберг спечели индивидуалния старт в биатлона, Даниела Кадева завърши 53-та

Хана Йоберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шведката Хана Йоберг сътвори сензация, като спечели олимпийската титла в индивидуалния старт на 15 километра в биатлона на олимпийските игри в Пьончан. 22-годишната състезателка завърши с 0 в четирите стрелби, демонстрира перфектно ски бягане и финишира първа. Шведката завърши на 55-а на световното първенство в Хохфилцен миналата година, а през този сезон най-доброто постижение за Световната купа бе 21-во място.

Втора остана Анастасия Кузмина (Словакия). Двукратната олимпийска шампионка от Игрите във Ванкувър и в Сочи направи две грешки в стрелбата и завърши на 24.7 секунди след победителката. 

Бронзовото отличие остана за фаворитката Лаура Далмайер (Германия). Двойната олимпийска шампионка в Пьончан в спринта и преследването сбърка още при първата стрелба, грешката се оказа фатална за по-предното ѝ класиране.

От българките най-добре се представи Даниела Кадева, която завърши 53-та. Българката се движеше отлично и стреля чисто в първите две стрелби. След това направи три грешки и остана извън първите 50.

Другите три българки завършиха назад в класирането – Стефани Попова е 77-а с 5 грешки в стрелба, Десислава Стоянова е 79-а със 7 грешки, Емилия Йорданова е 82-ра от 87 участнички с 6 грешки. 

Стрелбата отново не ми се получи, беше тежко състезание, заяви Десислава Стоянова. Стана интересно състезание. Беше доста тежко. Стрелбата отново не ми се получи. Но не само за мене е тежко, а за всички състезателки. Виждате, че който стреля добре, има по-добри резултати. Не знам дали изигра и роля това, че се раздадох на пистата. Отстрани не се вижда, но на стрелбището има един постоянен вятър. И когато утихне вятърът, трябва да се направи корекция. На мене лично днес ми допадна това, че стартирахме по-рано, заяви 25-годишната Десислава Стоянова.

Имаше наистина вятър, но не беше толкова силен. Може и аз да не съм легнала както трябва на тези стрелби. Но стават и такива грешки,  обясни класирането си Емилия Йорданова.

Интервютата специално за БНР са предоставени от пратеникът на в-к "Стандарт" в Пьончан Пламен Вълков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!