Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселина Сариева: Заплахите от кмета на Община Пловдив към участници в културния календар не трябва да бъдат толерирани

Пловдив
Снимка: www.explore-bulgaria.net


Фондация „Отворени изкуства“, която организира едно от емблематичните за културния календар на града под тепетата събития – „Нощ Пловдив“ – отказва финансирането от общината за инициативата. Това обяви директорът на фондацията Веселина Сариева.

Повод за решението ѝ е ремонтът на ул. „Отец Паисий“, при който, по предложение на кмета на община Пловдив Иван Тотев, настилката от павета на улицата се планира да бъде преместена на друга централна улица в града.

В отговор на изразеното несъгласие с това решение от страна на Сариева и настояването ѝ автентичността на улицата да бъде запазена, по-рано тази седмица общинският кмет заяви на пресконференция:

Сега някаква много странна истерия тука за мене се случва последната седмица с Веска Сариева. Тя е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на общината, че не знам какво ще прави тогава. Но това е важно, което явно се е разгоряло в Пловдив – за това дали да бъдат квадратни павета, или правоъгълни павета. Сега трябва колегите да са заснели къде има правоъгълни павета, къде има квадратни павета, защото явно това е много важно. На „Отец Паисий“ квадратните павета ще си останат квадратни павета, където са. Правоъгълните павета, където са, ще си останат правоъгълни павета. И Веска Сариева да е спокойна. Това е някаква истерия. От една страна, ми е интересно, нали, но щом сме тръгнали да се хващаме за квадратните павета и кръглите павета, означава общо взето, че нямаме много теми, за които да се хванем.

Проверка на Регионалния инспекторат на Министерството на културата в Пловдив достига до заключение, че подмяната на настилката не е съгласувана, информира кореспондентът на БНР в Пловдив Кремена Данева, а пред нея директорът на Фондация „Отворени изкуства“ Веселина Сариева заяви:

Тъжно е как в България личната позиция се трансформира в професионална заплаха… Сами осъзнавате, че това са методи на сплашване, които функционираха преди 89-та година, когато доносничеството беше един от основните фактори какво правиш в бита си и как може да повлияе това на живота ти. В случая аз направих нещо на моята стена във Фейсбук, в която съм нямала никаква лична заплаха или заплаха към Община Пловдив… Но аз получих професионална заплаха от кмета на Пловдив и – както и вашите слушатели чуха – едно изключително грозно отношение, което е отношение не само към мен, но и към всички участници в културния календар на Пловдив и всички културни организации, които по някакъв начин участват в правенето на култура в Пловдив. Общо взето: Ако не си мълчите, внимавайте, защото можем да прекратим финансирането на вашите организации.

Сариева бе категорична, че подобни заплахи, по думите ѝ, не трябва да бъдат толерирани на нито едно от нивата в „опитващата се да бъде демократична България“.

Отказът от общинско финансиране не означава, че събитието няма да се състои, увери директорката на фондацията и припомни, че общината е финансирала за първи път инициативата за нощта на галериите и музеите в Пловдив едва на четвъртата година от началото ѝ. Сариева смята, че отказът да фондацията ѝ да получи финансиране от общината трябва да се разгледа като реакция на ръководената от нея организация срещу заплахите от кмета Иван Тотев:

Ние ще бъдем Европейска столица на културата. Това, което Тотев казва на всички нас, е: Мълчете си, оставете ме да правя каквото си искам, защото не се знае какво ще ви се случи.

В заключение Сариева подчерта, че марката на събитието, свързано с Нощта на музеите и галериите в Пловдив от 13 години принадлежи на Фондация „Отворени изкуства“ и изрази убедеността си, че тази инициатива е спомогнала градът да спечели титлата „Европейска столица на културата“ през 2019 г. Тя изрази и надежда кметът на Пловдив да уважава културните оператори:

Защото ние сме хората, които ще направим Европейска столица на културата. Градът ще направи Европейска столица на културата, а не няколко павирани или непавирани улици, не няколко инфраструктурни проекта.

Разговорът на кореспондента на БНР в Пловдив Кремена Данева с Веселина Сариева можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна