Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майстори на изобразителното изкуство стават част от образователна инициатива с добавена културна стойност

автор: Андрей Даниел


Четирима от най-известните съвременни български художници и скулптори стават част от иновативна образователна инициатива с добавена културна стойност - това са професорите Андрей Даниел, Емил Попов, Николай Майсторов и Вихрони Попнеделев.


Майсторите на изобразителното изкуство ще проведат срещи-дискусии със студенти и ученици от гимназиите за изящни и приложни изкуства в рамките на няколко изложби в София, Варна и Кюстендил. Събитията ще се провеждат на територия, запазена за изкуството -  в музеи и галерии. 


Организатор е фондация „Въпреки“, която прави и едноименния сайт за култура и изкуство, като проектът се осъществява в партньорство със Столичната община.

Четиримата професори и младите автори ще покажат творбите си и ще дискутират изкуството. Връзката между поколенията е в основата на този проект:

Какво иска да изгради в своите ученици един преподавател? Какво ученикът приема или отхвърля от своя ментор? Ако се еманципира, какво остава в неговото творчество от обучението? До къде трябва да е провокацията за изграждане на собствен стил и позиция?  Това са само част от въпросите, на които ще се търси отговор, обяснява Зелма Алмалех, журналист и изпълнителен директор на фондация "Въпреки".



Повече за инициативата ще научите от звуковия файл. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна