Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оlemale.bg осигурява заетост за майки на деца с увреждания

Снимка: БГНЕС



Елисавета Белобрадова, една от създателките на сайта Maikomila.bg, гостува в студиото на „Хоризонт“ и представи проекта „Оле мале“, насочен към подкрепа за майките на деца с увреждания да намерят работа и да успеят да бъдат финансово независими и пълноценни. Само преди дни проектът бе отличен като водеща инициатива в четвъртото издание на конкурса за социално предприемачество „Промяната“.

Решихме каузата ни да е насочена към най-уязвимите майки в България. Това са майките на деца с увреждания, поради простата причина, че в момента, в който се роди дете с тежки увреждания, 99% от случаите майката е тази, която се отказва от всичко. Остава вкъщи сама. Става напълно зависима финансово и всякак. Прекратява професионалния си път, за да може да се грижиш за детето си. В един сериозен процент от случаите бащата напуска семейството и тя остава сама, освен всичко останало. Така че за нас беше важно да развием един проактивен проект, в който жените да могат да работят, а не да разчитат на  социалните.

Проектът предоставя възможности майките, които гледат децата си и изработват различни продукти като коледни играчки, дрехи и мартеници, да ги продават чрез напълно безплатната онлайн платформа Оlemale.bg.

На сайта всяка майка може да си създаде профил със собствени снимки и да предлага за продажба онлайн изработените продукти. Освен това авторите на проекта са създали и склад, където събират изработените от майки от цяла България продукти и ги пласират на големи базари, като част от приходите се отчисляват към майките, авторки на продадените произведения.

И така тя успява да работи и колкото по-добре работи, колкото повече изработва, толкова повече средства се връщат при нея.

Според Белобрадова тази година екипът ѝ планира национално турне, за да популяризира социално-предприемаческия си проект сред майки на деца с увреждания от по-малките градове.

Програмите за трудоустрояване или за преквалификация касаят хората с увреждания, а не хората, които се грижат за тях, смятат авторите на инициативата.

Нашият проект е различен с това, че ние се опитваме да обърнем нещата и в края на краищата да осигурим работа. Каузата ни се избистря покрай разговор с много от майките и те казват: Ние не искаме дарения. Ние не искаме увеличаване на социалната помощ, ние не искаме тези неща. Искаме възможност да се върнем обратно там, където сме били – в редиците на професионалистите, в редиците на хората, които просто сами определят какъв ще им е доходът.

Авторите на Оlemale.bg планират да развият проекта, като се свържат с големи компании и им предложат да наемат майки на деца с увреждания за дейности, които могат да се изпълняват у дома. Освен това те планират да помогнат на майките да повишават уменията си, за да предлагат още по-качествени продукти.

Запис на интервюто с Елисавета Белобрадова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени