Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Нейкова: Надявам се на изборите за ЕП да можем да гласуваме електронно

Стефан Манов: Ако комбинираме няколко канала за сигурност, можем още тази година да имаме електронно гласуване

Снимка: БГНЕС


Подкрепям въвеждането на електронното гласуване, но то трябва да бъде направено така, че да има доверие в този вид гласуване и системата да гарантира много висока степен на сигурност както на целия изборен процес, така и на отчитането на изборните резултати. Това заяви в предаването „Неделя 150“ говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя посочи основните изводи в анализа на ЦИК, който препоръчва да не бъде въвеждано електронното гласуване в сроковете, предвидени в изборното законодателство:

 

Ние предложихме да се промени датата, от която следва да се въведе електронното гласуване като възможност за всеки избирател, защото забелязахме, че в нормативната уредба, свързана с електронното гласуване, има разминаване в някои срокове. Дистанционното електронно гласуване е свързано с изграждане на националната схема за електронна идентификация. В края на миналата година беше направена промяна в Закона за българските лични документи и в Закона за електронната идентификация, като промени началната дата, от която ще се прилага електронната идентичност – а именно вместо 1 януари 2018 г. стана 1 януари 2019 г. Тази промяна беше в тези два закона, не беше променен срокът в Изборния кодекс за електронното гласуване. Това създава невъзможност, при така разписаните текстове в Изборния кодекс, да се създаде системата за дистанционно електронно гласуване.

Нейкова посочи още, че проектите, които се развиват по ОП „Добро управление“ и които са свързани с електронното гласуване, трябва да се движат успоредно: Тези проекти трябва да се движат и да се разглеждат заедно. Не може едното без другото, защото така е разписано.


Стефан Манов – член на Обществения съвет към ЦИК и представител на българите в чужбина, посочи, че електронното дистанционно гласуване обхваща голям брой хора и това не са само българите в чужбина. Това гласуване цели повишаване на избирателната активност, подчерта той и добави:

Не трябва да спираме процеса по електронно дистанционно гласуване. Изтъкват се 10 причини защо едно нещо не може да стане, а не се сяда на масата и да се работи как да стане. Аз не споделям прочита на ЦИК относно параграф 145 от преходните заключителни разпоредби на Изборния кодекс, въвеждащ електронно дистанционно гласуване. В него не се споменава нито Закона за електронната идентификация, нито Закона за личните документи. Ако се види Регламента на ЕС, в него има редица способи за електронна идентификация, не само чип в лична карта.

Манов подчерта, че естонският модел, който България се опитва да въведе, е остарял модел, създаден преди повече от 15 години: Това поражда огромни рискове пред сигурността – цялата държава да почива на един електронен идентификатор. Не трябва да се вторачваме в един технически аспект, а трябва да вървим с времето. Времето вече е на друго ниво на електронна идентификация.

Това, че ние имаме отлагане във времето на въвеждане на български лични карти с чип и вграден идентификатор, не може да бъде повод и причина за отлагане на експериментите за електронно дистанционно гласуване, предвидени за тази година. /.../ Ако комбинираме няколко канала за осигуряване на сигурността, съм убеден, че ние можем още тази година да реализираме системата, категоричен бе Стефан Манов.

Нейкова подчерта, че на ЦИК не й липсва смелост: ЦИК има желание, но трябва да го направим всички заедно. Не може само една институция да реши този въпрос.

По думите й някои нормативни промени биха могли да разрешат въпроса, така че да може да се създаде системата. Според нея техническите спецификации по изработването на самата система за дистанционно електронно гласуване ще бъдат подложени на обществено обсъждане, за да може в максимална степен да се изчистят несъвършенствата и да може да се създаде работеща и гарантираща сигурността система.

Надявам се до края на годината всички тези процеси да се случат, за да може на изборите за членове на ЕП да имаме възможност да гласуваме електронно.

Стефан Манов обяви, че в четвъртък в представителството на ЕК в София Общественият съвет към ЦИК с подкрепата на ЦИК организират обществена дискусия за електронното дистанционно гласуване. 


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна