Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нигяр Джафер: Здравната каса трябва да се демонополизира

Най-вероятно проф. Плочев ще си отиде, смята членът на здравната комисия към НС

Заместник-председателят на НС и член на комисията по здравеопазване д-р Нигяр Джафер
Снимка: БГНЕС

За сряда е насрочено извънредно заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, на която ще бъде изслушан управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, съобщи пред "Хоризонт" заместник-председателят на парламента и член на комисията д-р Нигяр Джафер. Тя е един от 8-те депутати, поискали това заседание. 

В петък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на Камен Плочев заради поискана актуализация на бюджета на институцията зад гърба му. Тази сутрин проф. Плочев каза в интервю за bTV, че няма да подаде оставка. 

Като поредния скандал в здравеопазването характеризира ситуацията около управителя на Касата Джафер:

Поредният скандал в здравеопазването, който оставя един изключително неприятен привкус като след всеки скандал. Жалко е, че достойни хора на достолепна възраст се държат като хора, които нямат абсолютно никакъв политически и административен опит. Въпреки всичко трябва да отбележим, че тези хора управляват около 4 милиарда и малко повече в държавата, платени от здравните осигуровки на българските граждани. Лошо е, когато няма субординация, а това показва този случай, липса на координация, липса на субординация, липса на чуваемост за съществуващи проблеми в системата.

Впрочем, потвърждава се нашата теза, че проблемът не е в личността. Всъщност проблемът е в модела, в системата, Касата е практически одържавена и то отдавна. Ето затова е нелеп този спор "Аз ти искам оставката, ти защо не я подаваш". Защото Касата би трябвало да е абсолютно независим орган. От друга страна, имаме един Надзорен съвет, който всъщност се управлява от Министерство на здравеопазването.

Според Джафер за 17 години и са били сменени около 17 души начело на Касата и за да се реши проблемът, тя трябва да се демонополизира:

През 2010 година беше променен законът така, че народното събрание да избира управителя на здравната каса. И оттогава, забележете, няма почти управител на Здравната каса, който да се е задържал повече от 5-6 месеца, понякога година. За 17 години ние сме напът да сменим 17-ия управител.

Това показва системни проблеми, това показва, че този модел не може да продължи да функционира. Този проблем с една монополна Здравна каса, в която има толкова много интереси, включително в управлението, предизвика проблеми. Този модел генерира дефицит. Просто защото трябва да има демонополизация на тази Каса и хората да избират къде да внасят своите осигуровки и да престане който и да е министърът на здравеопазването да се опитва да ръководи и да дирижира нещата в Здравната каса.

Джафер каза и какво според нея ще се случи в сряда по време на извънредното заседание на здравната комисия по случая:  

Най-вероятно колегите от управляващото мнозинство ще искат внасяне на решение в зала впоследствие за смяна на управител на Здравната каса, макар че нямат такова основание, законово разписано точно по този начин. Най-вероятно проф. Плочев ще си отиде. 

Интервюто на Светослава Кузманова с д-р Нигяр Джафер можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна