Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Андрей Марков: Изразходваме два пъти повече от публично определените пари за здраве

Д-р Неделчо Тотев: Населението извън големите градове сякаш не представлява интерес за управляващите

Снимка: Ани Петрова, БНР

Д-р Неделчо Тотев от Сдружението на общинските болници и Андрей Марков от Българската болнична асоциация коментираха за слушателите на предаването„Нещо повече“ казуса, свързан с исканията управителят на Националната здравно-осигурителна каса от проф. Камен Плочев да напусне поста си.

Събеседниците се обединиха около тезата, че моделът на финансиране на здравната система се нуждае от спешна промяна, включително допълнителни възможности за застраховане.

Знаем много добре, че парите, които ние харчим за здраве в нашата страна, са далеч повече от публичните пари./…/ Ние изразходваме два пъти повече от публично определените пари. Това ни е големият проблем, отбеляза Марков.

Д-р Неделчо Тотев обяви, че Сдружението на общинските болници се подготвя за протест, но призна:

Ние се изправяме пред една машина, която е видно, че няма как да променим, защото сме прекалено малки играчи в тази система. Явно и населението в регионите извън големите градове сякаш не представлява интерес и за хората, начело на държавата.

Според представителя на Българската болнична асоциация начинът на подбор на управител на НЗОК е изначално погрешен. Освен това управителят на Националната здравно-осигурителна каса според него е изпълнител на закона за бюджета на институцията и не може да се очаква той да предприеме стъпки за решаване на големите проблеми на здравеопазването. Андрей Марков прогнозира:

Ако утре има по същия начин избран нов човек, той ще има същия край.

Основното решение на проблемите той вижда в контрола на системата не от администраторите, а от здравноосигурените лица.

В заключение д-р Тотев подчерта, че кадровото обезпечаване на здравната система трябва да е предмет на държавна политика:

Кадровият ресурс не се изгражда за година-две. И България в момента изостава по отношение на бакалавърските здравни грижи от Европа с десетки години. Не знам как би могла системата да просъществува. Виждате какво се случва с една национална кардиологична клиника, която в България е една – държавна. Щом там не може да се „налее“, щом там не може да се спасят – какво остава за периферията?

Според Андрей Марков в настоящия момент се спекулира с тезите, че българските пациенти в други страни от ЕС могат да останат без достъп до специализирано лечение заради неразплащане на задължения към чужди болнични системи от НЗОК. Според него ключовите проблеми са свързани с неразплатените надлимитни дейности и натрупани задължения на болниците в България и за решаването им е необходим консенсус между всички политически сили.

Разговорът с Неделчо Тотев и Андрей Марков можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.