Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Афис": Има спад в подкрепата за ГЕРБ и Обединените патриоти

Чавдар Найденов
Снимка: БГНЕС
Има спад в подкрепата за ГЕРБ и Обединените патриоти, както и намаляващо желание у хората да гласуват, каза в предаването "12+3" социологът Чавдар Найденов от агенция "Афис". Агенцията е провела национално представително проучване за електоралните нагласи:

При ГЕРБ например спадът е с 4%, ако се сравни с юли месец миналата година. При Обединените патриоти е с 2%, съответно пък негласуващите са нараснали с 10%, т.е. малко повече, отколкото са тези загуби при управляваща коалиция.
Негласуващите са нараснали с 10%, тоест малко повече отколкото са загубите при управляващата коалиция.

Чавдар Найденов посочи още, че подкрепата за правителството намалява с 12%, спрямо юли миналата година, а делът на хората, които искат нови избори, се увеличава с 10 на сто. Според него причината за ерозирането на доверието са протестите за Пирин, вотът на недоверие, казусът с Истанбулската конвенция и конфликтът между Борисов и Радев:

Изненадващо е, че въпреки умората от избори доста се е увеличило желанието за нови избори – от 13% през май месец миналата година на 23% сега. Общото желание за запазване на правителството в сегашния му вид е изгубило 12%.


Социологът отбелязва още, че въпреки това при БСП няма увеличаване на подкрепата. Той го обяснява с факта, че социалистите са силно критични, но отсъстват позитивните им предложения.

Цялото интервю с Чавдар Найденов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна