Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателите поискаха защита и плащане за авторски права

Мирела Иванова

Повече от 30 известни български писатели от различни поколения – от Антон Дончев до Алек Попов, Георги Господинов и Милен Русков, се обърнаха с отворено писмо към парламента и Министерството на културата, за да поискат ефективна законова уредба за репрографските си права и възнагражденията си от отдадени под наем книги. 

Става дума за събиране на отчисления от книгите, отдавани от библиотеки, както и от фотокопирането на произведения, обект на авторското право.

Когато една песен се слуша по радио, в ресторант или на обществено място, носителите на авторски права получават отчисления. Когато един филм се излъчва безплатно по БНТ – носителите на авторски права получават отчисления. Ако обаче една книга на български автор се заема и чете в различни библиотеки в страната от хиляди абонати, авторът на тази книга не получава и стотинка. Това не е справедливо, посочват писателите по повод течащите промени в Закона за авторското и сродните му права.

Мирела Иванова е една от подписалите писмото – с нея разговаряме за аргументите на писателската гилдия да защити достойнството на авторите.

Има достатъчен опит в европейската практика, посочи тя. Автори в Германия, в Норвегия живеят на свободна практика, получавайки отчисления от прочетените чрез библиотеката свои книги.

Говорим не само за пари, а за защита на авторските права, каза Мирела Иванова. Най-малкото е да се направят справки в библиотеките. Сега хаосът е пълен. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна