Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Коцева: Искам да покажем, че числата могат да разказват истории

| обновено на 22.02.18 в 08:18
Снимка: nsi.bg

Новият генерален директор на Евростат Мариана Коцева определя като една от целите си на новия пост да "съживява числата". В интервю за "Хоризонт" Коцева припомни, че една година беше изпълняващ длъжността генерален директор.

През тази година, която измина, на нашата страница създадохме една нова рубрика "Какво ново за Европа и за държавите-членки" и се опитахме по най-атрактивен начин с инфографики по прост начин, представяйки числата, по теми, които са близки до хората – да можем да покажем, че числата могат да разказват истории. 

По повод на националните празници на държавите ние представяме историята на държавата в числа с любопитни факти – и това е нещо, което е много успешно, всички се радват да видят своята държава в числа и да могат да видят как тази държава стои в Европейския съюз. Дори обикновени факти – като коя е най-малката държава или кой изнася най-много велосипеди в ЕС. Това е един пример как тези статистики могат да оживеят на нашата страница.

Мариана Коцева коментира още: Бъдещето на Евростат е в това да използваме повече дигиталните технологии, за да произвеждаме по-бързо и по-детайлна информация. Това ще бъде една от моите цели, за да бъде Евростат адекватен на информационните потребности. 

Според нея страната ни има своето място. Тя е категорична, че не трябва да се фокусираме в класациите, в които страната ни е на последни места. Като пример за положителна за страната ни класация Коцева посочи, че България има един от най-бързия интернет в ЕС. По икономически показатели стоим доста стабилно в последните месеци, добави още тя. 

Назначението на Мариана Коцева на високия пост бе обявено вчера, от еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер. Българката е първата жена, която оглавява европейската статистика. От юли 2012 г. Коцева е заместник генерален директор на "Евростат" в Люксембург. 

Цялото интервю на Ангелина Пискова с Мариана Коцева чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна