Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трите деца, открити в апартамент в столичния квартал "Люлин", са под полицейска закрила

Тийнейджърите са намерени след убийството на дядо им, заподозрени са майката и мъжът, с когото е живеела

| обновено на 22.02.18 в 18:55
Снимка: БГНЕС

Полицията продължава да разследва случая, при който в блок в столичния квартал "Люлин" бяха открити три момичета, държани заключени от майка си. Те са поставени под полицейска закрила. Историята стана известна след като 86-годишният дядо на децата беше открит убит вчера следобед.
     

Родителите им са задържани, а майката е заподозряна за убийството на 86-годишния си баща. Той е изчезнал на 12-и февруари, а преди ден е намерен мъртъв. Съседи обясниха пред "Хоризонт", че възрастният човек е бил подлаган на системен тормоз от дъщеря си. Сигналът за убийството на възрастния мъж - дядо на трите деца, е получен вчера около 17 часа. 

Децата, открити в апартамента, са на 14, 15 и 19 години. Те са живеели изолирани в жилището в последните години и никога не са посещавали училище. Контактували са само с родителите си. Най-голямото момиче се намира в полицейско управление в София. Двете по-малки деца са предадени на социалните служби в столицата и са настанени временно в специализиран дом. Те са и под полицейска закрила.

След изтичане на полицейската закрила спрямо двете непълнолетни деца ще бъдат предприети мерки за настаняването им извън семейството, информират от Агенцията за социално подпомагане. Ще се направи възможното децата да бъдат записани на училище.

По информация на "Хоризонт" децата нямат издадени лични карти. Свидетели посочват, че те са асоциални и почти не разговарят. За момента не са ясни причините за действията на майката, която ги е държала заключени в жилището в "Люлин". 

Съсед на семейството разказа пред "Хоризонт":

Бие баща си, не го пуска да влиза, децата на училище не са ходили. Не си плаща входа. Те не плащат една стотинка. Пет човека са. Виждам като излизат с майка си и баща си с раничките – трите дечица. По цял ден къде ходят, кой ги знае?

Според съседите цялото семейство е било странно. Хора от блока споделят, че има съмнения, че родителите и децата са били част от секта:

Не е луда тази жена според мен. Тя се прави на луда. Чувам, че ходят в някаква секта, но не съм видяла, но според мен наистина има нещо такова. Децата като излезнат, хубаво облечени, хубаво нагласени. Къде ходят, не знам.

За последно семейството е проверявано преди 7 години заради пожар във входа. Не са получавали социални помощи. Най-голямата дъщеря, която е на 19 години, няма извадена дори и лична карта, обясниха пред "Хоризонт" разследващи.


Директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов

Сигналите, които са били при нас са за междуличностни взаимоотношения, по-скоро имуществени спорове между бащата и дъщерята. Когато сме посетили адреса с Агенция по закрила на детето в апартамента не е бил установен никой живущ и уточнението, което искам да направя е, че и снощи децата не са установени в апартамента.


Продуцентът на предаването „Съдебен спор“ Георги Игнатов разказа пред "Хоризонт", че убитият Стефан Янев неотдавна се е свързал с предаването „Съдебен спор“ и при заснемането на репортаж на адреса на 7 февруари в „Люлин“ екипът се е сблъскал с невиждана агресия от страна на майката на децата.

Видях три момичета – те живееха в една стая, заключени от родителите. Навсякъде в жилището имаше религиозни плакати. Момичетата никога не са посещавали училище. Това ме притесни и затова сезирах Отдела за закрила на детето, обясни Игнатов:

Направил съм невъзможното да сигнализирам и задействам всички институции. Те да не се правят на ощипани госпожици, които сега за първи път разбират за случилото се. Както научих от съседи - те са сигнализирали многократно. 

Още детайли за случая - в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна