Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Славов: По индекс на корупцията България е трайно на дъното спрямо европейските държави

Калин Славов
Снимка: БГНЕС

Индексът за възприятие на корупцията е съставен от различни компоненти. За България събира в себе си десет изследвания на различни организации, които дават различни ракурси към проблема с корупцията. Един от индексите, който е чисто политически и измерва политическата стабилност, отразява по-добри стойности и оттам можем да си обясним и защо леко, с два пункта се е покачило и представянето на България в Индекса за възприятие на корупцията. Това обясни в предаването "12+3" изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов:

Тоест, на фона на страни, в които има действащи въоръжени конфликти и граждански войни – като Сирия и Сомалия, ние изглеждаме много стабилни в тази посока. Оттам и отражението в този агрегатен индекс. При друга част от индексите, които са икономически, има тренд надолу, така че картината всъщност никак не е розова.

Позицията, която в момента заема България в Индекса, ни поставя трайно на дъното спрямо другите европейски държави и то не с малко изоставане, посочи Славов:

Ние сме на 71-во място, като имате предвид, че следващите държави – Румъния и Унгария, са на 66-о и на 59-о място. Искам да подчертая, че дори сериозните проблеми, които има Унгария, свързани с върховенството за закона, опитите на изпълнителната власт да подчини съдебната, атаката срещу гражданския сектор – въпреки всичко това тя успява да бъде в друга десетка, не в седемдесетте.

Средният индекс на Балканите на практика кореспондира с индекса на България, отбеляза още Калин Славов:

Което би могло да ни даде едно самочувствие, че се намираме три-четири позиции преди Албания например, заедно с Черна гора и Сърбия. В такава компания сме. 

Неглижирането на един проблем не води до неговото решаване, но и преекспонирането на дадена тема също е контрапродуктивно, защото започва да се губи чуваемостта, коментира Славов.

Интервюто на Силвия Великова с Калин Славов слушайте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!