Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Бакърджиев за промените в Закона за обществените поръчки: Това е поредното нормотворческо късогледство

Снимка: www.ipai-bg.eu

Промените в Закона за обществените поръчки, които ще бъдат гледани на първо четен днес в парламента, могат да оскъпят допълнително оградата по границата ни с Турция, каза в интервю за  "Преди всички" Петър Бакърджиев от Института за правни анализи и изследвания. Измененията позволяват ремонтите по оградата да се договарят с фирмите-изпълнители без обществени поръчки. Според Бакърджиев това е поредното нормотворческо късогледство:

Като цяло подходът на депутатите – вносители на един от най-кратките законопроекти, които съм виждал – настоящият, може да бъде квалифициран и като поредното нормотворческо късогледство. 

Когато правиха измененията на този закон през 2016 година, очевидно не са съобразили, че като ще бъде построена тази ограда, тя ще бъде експлоатирана, ще бъде подложена на влияние на стихии, на посегателства, предвид нейното местоположение, нейните особености, и нейната поддръжка и ремонт, трябваше да бъде предвидено още в онези изменения. Там няма бързане, и по простата причина, че тогава с бърза уста и кратка мисъл са работили, заради това тази сутрин коментираме и изявленията на БСП, които твърдят, че това е проявление на една законодателна безочливост, поне аз така го разбирам.

Няма как да няма обществени поръчки. Решението на въпроса е, макар и иронично, просто да отменят глава 27 – да си има поръчки, но никой да не може да ги обжалва.

Тема за изграждането на границата прикова много пъти и осезаемо обществения интерес – с драстичното поскъпване на нейното изграждане, каза още Бакърджиев:

Когато има публична процедура, има конкуренция на оферти, респективно конкуренция на цени… За каква защита, на какъв обществен интерес става дума, защото ние бяхме убеждавани много дълго, че изграждането на границата ще реши всички наши проблеми с нейното преодоляване. Оказа се, че не е така, а сега са необходими, което е съвсем естествено, и допълнителни средства, за да може експлоатираната граница да бъде поддържана…

Според договора злоумишлените действия от трети лица не са част от гаранционната поддръжка на оградата. Трябва да бъдат преодолявани последиците от нейното естествено износване. Това е гаранционната поддръжка, каза още Бакърджиев.  

Интервю на Лора Търколева с Петър Бакърджиев можете да чуете в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна