Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Димитрова: Трябва да се прилагат санкциите за неподаване на сигнал при знание за нарушение

Снимка: БГНЕС

До 15-и февруари не е подаван нито един официален или анонимен сигнал за насилие или нередности в семейството от "Люлин", където вчера бяха открити трите деца, отглеждани под ключ и не посещавали никога училище. Това заяви в интервю за "Преди всички" заместник социалният министър Росица Димитрова:

Това семейство не е било подпомагано от никоя от разпоредбите на съответните закони, по които може да се получават било помощи или предоставяне на социална услуга. Ако действително съдебното производство докаже, че това са деца, държани под ключ, и никой от съседите не е забелязал, че има такова нещо и не е сигнализирал, това вече смятам, че е недопустимо.

Заместник-министър Димитрова допълни, че ще се преосмисли режимът за подаване на сигнали към социалните служби, но трябва да се прилагат и санкциите за тяхното неподаване:

Ако действително е имало съмнение, имало е знание на живущите около съответните семейства (визира случая в Пловдив), и те не са подали сигнал към съответните институции, а ние да разбираме за тези случаи, когато вече стане непоправимото, или излезе в медийното пространство, означава, че имаме много въпроси, на които много бързо трябва да намерим отговори и да променим режима на координация, на съдействие на подаване сигнали, дори и санкции, които трябва да се налагат, когато някой е знаел, но не е подал съответния сигнал към съответната институция за предприемане на по-навременна мярка.

Още снощи най-голямото момиче от семейството, което е пълнолетно, е настанено в център за лица и младежи с увреждания. То е неконтактно в момента. Другите две деца ще отидат в кризисен център поне за 6 месеца, където специалисти ще работят с тях.

Подробности можете да чуете в звуковия файл от интервюто на Цветелина Стоянова с Росица Димитрова. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна