Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва беше домакин на изложба за съдбата на евреите в България

Снимка: www.culture-mfa.bg

"Силата на гражданското общество: Съдбата на евреите в България" – това беше темата на изложба – хроника, разказ за съпротивата на гражданите на България, за отказа на едно общество да се подчини на плановете на властите за изпращане на българските евреи в нацистки концентрационни лагери. Инициативата за това събитие, което се състоя в Москва, е на Руския еврейски конгрес. Експозицията проследява спецификата на българския случай и решимостта на българското гражданско общество да спре една репресивна политика.

Изложбата е реализирана със съдействието на Центъра за еврейски изследвания към СУ „Св. Климент Охридски”, съдържа 21 пана с фотографии, факсимилета и текст, който проследява как се развиват събитията – на международната сцена, позицията на официалните власти и ответните действия на българската общественост.

Кураторът на експозицията - доц. Албена Танева, каза в „Хоризонт до обед“:

Тази инициатива е поредица от събития на Руския еврейски конгрес. Първоначалният замисъл е бил да бъде посветена на паметта на Димитър Пешев, като един от праведниците, но всъщност цялата вечер протече като една много интересна, много резултатна среща по повод начина, по който мислим за това наследство. Това, което беше моят фокус в изказването ми, освен какъв е смисълът на тази изложба и какво тя казва – с две думи това е, че ние не можем да разбираме темата на Холокоста, паметта на Холокоста, без да познаваме рамката на това, което прави нацистка Германия. Само че не е достатъчно, за да разберем трагедия от такъв мащаб. И там има политиката на преследване в нейните разнообразни форми, в частност като една официална политика в България, и политиката на защита, тоест как България има политика на преследване и политика на защита, и това, което прави особено специален българският случай, когато различни хора, различни институции имат своя принос, как е възможно да постигнем човешки резултат и да защитим живота, такъв, какъвто има смисъл, когато всеки има своя принос.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Ирина Недева с доц. Албена Танева. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна