Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На опера в събота – директно от Метрополитън опера предаваме спектакъл на „Бохеми” от Джакомо Пучини с участието на Соня Йончева

На 24 февруари от 19.30 часа по програма „Христо Ботев”

БНР Новини
Снимка: Ken Howard / Met Opera

Няма и месец, след директното излъчване по програма „Христо Ботев” от Метрополитън опера на „Тоска” от Джакомо Пучини със Соня Йончева, ще имате удоволствието да се насладите на българската оперна прима и в една нейните вече коронните роли – Мими от „Бохеми”. Точно с превъплъщението си в образа на крехката и нежна Мими, през 2014 г. – пет седмици след раждането на сина си, тя пленява публиката в Ню Йорк. И сбъдва пророческите думи на генералния мениджър на Мет Питър Гелб: Моята надежда е, че Соня Йончева ще се превърне в една от големите звезди на театъра и ще пее най-малко два пъти във всеки сезон занапред.

След премиерата на 1 февруари 1896 в Театро Реджо - Торино, под диригентството на Артуро Тосканини, „Бохеми” бързо завладява оперния свят. Първата ѝ постановка в САЩ е през 1901 г. в Метрополитън опера и от тогава досега е най-дълго играната творба там. Неизменно присъства в афиша за последните 118 години почти всеки сезон – пропуснати са само девет сезона! И няма нищо чудно – великолепното творение на Пучини и до днес затрогва публиката в целия свят с вълнуващата история за бедните артисти-бохеми в Париж, за обречената любов на шивачката Мими и поета Рудолф.

След общата им работа в „Травиата” през миналия сезон, Соня Йончева отново ще си партнира с тенора Майкъл Фабиано (Рудолф). Ето имената и на останалите  певци, които ще участват: Сузана Филипс (Мюзета), Лукас Мийчъм (Марсел), Алексей Лавров (Шонар), Матю Роуз (Колин), Пол Плишка (Беноа/Алсиндор) и др.
Операта „Бохеми” в неостаряващата класическата постановка на Франко Дзефирели (от 1981 г.) ще дирижира Марко Армилиато.

Съдържание на операта „Бохеми“ на Пучини

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени