Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Държавна агенция „Архиви“ - музей на националната памет

БНР Новини
Доц. Михаил Груев
Снимка: Божидар Любенов

Документална хронология за българското националноосвободително движение, протоколи на Политбюро и на ЦК на БКП (1944-1989 г.), документи от Народният съд (1944-1945 г.), факти за еврейската общност в България, полицейски досиета на известни личности от периода преди 1944 г., хронология на войните на България (1878-1945 г.)…. Това са само част от материалите, които се съхраняват във фондовете на Държавна агенция „Архиви“. А също и много богат фотоархив, разказващ за развитието на българската държава в областта на икономиката, политиката, държавното управление, културата, образованието и още, и още.
Със създаването на институция, която да съхрани документите, свързани със значими събития от нейния исторически път, всяка държава гарантира опазването на своята идентичност. Архивните фондове не се радват на особен обществен интерес, освен когато е необходимо да се докаже някаква теза или да се издири важен документ. Но архивите опазват паметта на нацията, както и образци от нейното културно наследство. В Държавна агенция „Архиви“ са приютени и много художествени творби, създадени от едни от най-известните български автори, като Сирак Скитник, Бистра Винарова, Константин Щъркелов, Бенчо Обрешков, Никола Танев… За богатствата, които се съхраняват в архивните фондовете, разговаряме с доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.