Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Жените в България не просто са подценени - те се самоподценяват

Снимка: БГНЕС


Това, което установихме през тази година в изследването е, че като цяло двата пола в България продължават да се възприемат неравнопоставено - някой би казал "нееднакво", друг би казал "неравностойно", някой би казал "възприемат се различно" техните предполагаеми роли, друг би казал "възприемат се с подценяване на жените", заяви в ефира на "Хоризонт" социологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл", който представи резултатите и изводите от проучване, свързано със социалните характеристики и  възприемането на половете в България:

Според мен, за съжаление, изследването, което и сега направихме, показва по редица критерии, че жените в България са възприемани като по-коректни, с повече човешки и бизнес качества - в същото време обаче те не просто са подценени, а и се самоподценяват и очевидно тяхната роля в обществото заслужава насърчаване.  Насърчаване от страна на институциите, защото те са онези, които менажират обществения климат.  Погледнете твърденията -  като цяло жените са по-дисциплинирани от мъжете казват 75%, по-лоялни  - 69%,  по-некорумпирани.

И вече за втори път ние имаме възможност да установим, че в очите на българското общество жената е по-некорумпираният образ и корупцията се свързва преимуществено с мъже  -  нещо повече, ако за другите тествани опции жените отговаряха солидарно със своя пол, а  мъжете отговаряха различно - то тук и мъже, и жени отговарят еднакво. Мъже и жени казват "жените са по-малко корумпирани".

Разбира се, има едно качество, където женската роля не се възприема толкова положително и това е пестеливостта, пошегува се Първан Симеонов, като поясни:

Казвам го с усмивка, но малцинство от 48% казват, че жените по-пестеливи -  очевидно клишето, че жените харчат повече наистина трайно е пуснало корени./.../  Този отговор всъщност показва нисък процент не по принцип, а нисък процент в сравнение с процентите по другите отговори -  онези, които ни казват: "Жените са по-дисциплинирани, по-всеотдайни по-лоялни, по-сигурно връщат заеми".  Там чувствителни мнозинства казват: "Да, такива са жените в България", а като питаме за пестеливостта, вероятно и с усмивка трябва да отбележим, че като че ли обществото ни не е толкова убедено.

Това изследване е колкото обществено самоглеждане, толкова и източник на усмивка  - за това какви сме, що сме ние българите, коментира още социолологът и даде  примери:

Оказва се, че хич не страдаме от липса на самочувствие.  За втори път го установяваме в рамките на последните две години. Оказа се, че например 68% смятат, че биха могли да бъдат или са добри ръководители, 55% от българите смятат, че в работата им се налага да се подценяват, тоест смята, че заслужават повече, а мнозинство от 59% казва, че биха били или са добри предприемачи.

Това са показатели, които сочат, че самочувствието ни никак не е ниско.  И тук бързам да кажа също  - отново при жените самомнението е по-ниско, може би това е клише, защото в извадката попадат повече мъже, които и според обективните статистически данни имат ръководни функции. /../ Но във всеки случай женските отговори са по-плахи от мъжките и това допълнително доказва нуждата от известно насърчаване. 

В заключение Първан Симеонов отбелязва, че резултатите от проучването не сочат нещо драматично: Те показват по-скоро остатъци от една традиционна култура, която за добро или лошо вече се изживява, отбеляза той. Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени