Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитров: Институциите трябва да проверят и гарантират надеждността на сделката за ЧЕЗ


Уверенията на „Инерком-България“ са, че ще научим подробностите около сделката за ЧЕЗ, но въпросът е кога и да не би това да е твърде късно – когато вече няма какво да се направи от съответните български и държавни институции. Това заяви в предаването „Нещо повече“ проф. Димитър Димитров – ръководител на Катедра „Национална и регионална сигурност“ в УНСС.

По думите му има две основни направления, в които институциите трябва да имат отношение. Едното е регулаторен въпрос, за което е отговорна КЕВР, каза той и добави:

Ако се случи провал на сделката или мениджмънтът не може да се справи с тази ситуация, всичко това ще падне върху държавните институции, които преди това е трябвало да свършат тези неща и да извършат съответните проверки дали новият собственик може да се справи с тази задача – електроразпределението в Западна България.

Проф. Димитров допълни, че второто направление е ролята на ДАНС и другите служби, които могат да събират информация:

Защо не и обръщение към чешкото правителство, което е принципал на ЧЕЗ, за получаване на такава информация – откъде са парите, кои са банките. Не е необходимо на този етап всичко да се оповестява публично, но съответните държавни институции биха могли да получат такава информация и биха могли да гарантират пред обществото и да кажат – ние проверихме тази сделка и гарантираме, че купувачът е надежден и неговите средства за финансиране на сделката са законни, няма офшорни фирми, съмнителни лица и т.н.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна