Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария иска оставката на шеф в ООН заради критики към Орбан

Върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Хусейн говори на форум на световната организация в Женева, като изказването му предизвика гнева на Унгария.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгария поиска днес оставката най-висшия представител на ООН по човешките права заради „неприемлива“ и „неуместна“ критика на антиимигрантската реторика на премиера Виктор Орбан, предаде АФП.

Очевидно е, че Зейд (Раад) Хусейн трябва да подаде оставка. Той не е достоен за този пост, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто пред Съвета на ООН по човешките права в Женева. Той нарече „много неуместни“ критиките, които Върховният комисар на ООН за правата на човека отправи към Орбан по-рано днес.

При откриването на 37-ата сесия на съвета Зейд Хусейн предупреди, че като цяло се влошава ситуацията със спазването на човешките права по света, но единственото име, което спомена, бе това на Орбан.

Днес, потисничеството отново е на мода. Държавата на сигурността се завръща и фундаменталните свободи са в отстъпление във всеки регион на света. Чувството за срам също отстъпва, каза Хусейн.

Ксенофобията и расизмът в Европа са изоставили всяко чувство за неудобство, например Виктор Орбан каза по-рано този месец, че „не искаме нашият цвят… да бъде смесван с други, добави йорданецът.

Знае ли се наистина какво се случва на малцинствата в общества, където лидерите се стремят към етническа, национална или расова чистота?, запита Хусейн, който вече обяви, че няма да иска втори мандат след изтичането на настоящия през август.

Коментарите му разгневиха унгарския дипломат №1 Петер Сиярто, който обвини върховния комисар, че „сравнява Унгария с най-лошите диктатури през последния век“.

Много е неуместно представители на ООН да обвиняван страни членки и демократично избрани лидери… Това просто е неприемливо, добави Сиярто. Той възнегодува още, че Зейд Хусейн не останал в залата, за да чуе отговора на коментарите си към страни членки.

Сиярто остана верен на твърдата позиция по имиграцията на Орбан, като заяви, че не е работа на ООН и други международни организации да казват на Унгария кого трябва да пуска в страната или че не трябва да криминализира незаконната имиграция.

Нарушаването на границите трябва да се смята за престъпление и да бъде наказвано, каза Сиярто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна