Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еди Рама: Четат ни лекции страни, натрупали богатства чрез нашите мигранти

Снимка: БГНЕС

Албанският премиер Еди Рама защити страната си срещу становището, че не прави достатъчно за възпиране на миграцията към Запада. На въпрос на журналист от списание "Икономист" по време на Инвестиционния форум за Западните Балкани в Лондон Еди Рама призна, че миграцията е голямо предизвикателство, но посочи, че не е редно страни, които са натрупали богатство от миграция, да поучават по тези въпроси Албания.

Албанският премиер заяви, че процесът на преместване на група хора от по-бедни към по-богати райони е напълно естествен. Той цитира статистика, според която повече хървати са напуснали страната си, отколкото албанци Албания за последната година и че всяка година от Южна Италия за Северна Италия се отправят около 100 000 италианци, но понеже става дума за движение в рамките на ЕС, никой не го приема като проблем.

Ако се върнем назад в историята, страни, които днес ни четат лекции за миграцията и са недоволни от нашите мигранти, са натрупали богатство от миграцията. Но ние сме като прокълнати, защото трябва да се справяме с този феномен във времето на социалните медии и на фалшивите новини.

Еди Рама смята, че щом веднъж албанците получат достъп до свободния пазар на труда, нещата ще се нормализират.

По-рано на форума, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие, нейният председател Сума Чакрабарти заяви, че политика на банката е да насърчава страните, стремящи се към членство в ЕС както финансово, така и политически. Той похвали лично Еди Рама за куража за извършваните от него реформи в сферата на правосъдието в Албания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна