Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гигантски секвои край село Богослов се борят за "Европейско дърво на годината"

Три вековни калифорнийски секвои, които се намират в местността Ючбунар над кюстендилското село Богослов, ще представят страната ни в тазгодишното издание на  конкурса "Европейско дърво на годината". Дърветата са засадени преди около 130 години от пионера на българското лесовъдство Йордан Митрев. На височина достигат до 30 метра. Секвоите ще се състезават с още 13 дървета от цяла Европа. Желаещите да подкрепят българското предложение могат да го направят на сайта  www.treeoftheyear.org. Гласуването ще продължи до 28 февруари включително. 

Ежедневно при секвоите се качват десетки природолюбители, туристи или просто любопитни хора, които остават очаровани от внушителните дървета. Местните ги наричат "трите бора братя". Сред лесовъдите, природоизследователи, дори и сред горските има разногласия как са засадени гигантските секвои.

Инж.Андрей Миленков, който е лесовъд и бивш шеф на Горското стопанство в Кюстендил разказва:

Секвоите са забележително дърво от гледна точка на дендрологията, конкретно в случая те са забележителност за нашия регион, но трябва да излизаме от една предубеденост и наклонност да измисляме факти. 

Има твърдения, които нямат исторически основания, посочва Миленков. По думите му, няма документални данни, че секвоите са от 1890 година. Най-вероятните години на появата им са между 1897 и 1914, уточнява специалистът.

Любителят-търсач на вековни дървета - британецът Роб Макбрайд също е силно впечатлен от дърветата. Нарича за себе си секвоята "дървото на боксовите ръкавици", защото някога кората на дървото е била използвана тъкмо за пълнеж на боксовите ръкавици. 

Още за местната забележителност чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна