Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Около 120 българи бедстват на летище в Румъния, оставени от нискотарифна компания

Блокирани са близо 70 българи и в Рим

| обновено на 27.02.18 в 12:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Българи бедстват на летище в румънския град  Тимишоара, научи „Хоризонт“. Един от тях - Величка Божерикова, сподели за предаването „Преди всички“, че пътниците от полет на "Райънеър" от Лондон e трябвало да кацнат в Пловдив:

Летището е било затворено много по-рано, но не ни го съобщиха. По-късно разбрахме, че ще кацнем в София, но в крайна сметка и там не кацнахме. Бяхме около половин час във въздуха. Накрая ни докараха в Румъния с уговорката рано сутринта да ни превозят до България. Вечерта трябваше да прекараме в хотел. Всичко това - докато излезем от самолета. Самолетът излетя без нас! Нямаме абсолютно никаква информация от "Райънеър" и техните представители. Чакаме да ни свържат с главния офис в Дъблин... Нямаме сведения какво ще се случи! Не сме преспали в хотел. От 21:30 ч вечерта сме тук. Около 7:30 ч ни дадоха по един ваучер за 5 евро, с който повечето хора си купиха по едно кафе и минерална вода. Не ни позволяват да плащаме с паунди и левове. Искат тяхната валута. Имаме бременна жена, която е в осмия месец. Всички много се притесняваме за нея. Имаме и малки деца, имаме и възрастни хора. Доколкото знам има възрастни хора, които са много зле  - на лекарства. Лично аз говорих няколко пъти с посолството ни. Казаха да говорим с „Информацията“. От „Информация“ искат да ни извадят от летището. Предлагат ни автобуси, които са в окаяно състояние. Пътят е затворен. Предупреждаваха ни отвсякъде, включително и в България – от МВР казаха да не тръгваме, а тук ни принуждават да излезем от летището. Навън продължава да вали. От посолството спряха да ми вдигат вече. Повтаряше едно и също през цялото време - сигурно 20 пъти, които му звънях – каза: „Не мога да ви помогна! Не мога да ви помогна!“.

Не искаме автобуси, защото пътят е много зле. Автобусите, които ни предлагат, са много зле. Не сме лигави, но това са 800 километра. 10 часа се пътува в нормални условия, а в момента условията са ужасни.

Бяхме около 160 - 180 души, но една група тръгна с автобус. В момента сме около 120.

Консулът на България в Букурещ Мирчо Иванов увери в ефира на "Хоризонт", че ваучери за храна са осигурени два пъти, а почетният ни консул в Тимишоара се е ангажирал да посети българите на място и да окаже съдействие.
Активно търсим връзка с авиокомпанията, която да ни предостави информация как ще бъдат транспортирани българските граждани до крайната дестинация.

Каквото зависи от нас, ще бъде направено. Уверявам ви, ще се свържем с авиокомпанията. Искрено се надявам да се приберат до края на деня, но не мога да поема този ангажимент. Това, което зависи от нас, ще го направим да е в максимално кратък срок и по възможно най-добрия начин.

Доколкото разбрах от летищните власти 23-ма души – майки с деца, са били настани в хотел, а останалите 90 са на летището.

62-ма души са били транспортирани с автобус.
 


В Рим около 100 български граждани остават блокирани на летищата "Чампино" и "Фиумичино" заради отменени полети на две нискотарифни авиокомпании, причината е усложнената метеорологична обстановка. За "Хоризонт" консулът ни в италианската столица Ермелина Пейчева уточни, че част от хората и от двата полета сами са се организирали да отпътуват: 
Една част от "Уизеър" са тръгнали с автобус -  са се организирали, и тези, които са останали, някъде може би около 60-ина души, са разпределени, голяма част са ги преразпределили за утре да пътуват и друга част, по малка -  за петък.

По повод останалите в Рим хора от полета на другата компания, Пейчева допълни:
Тук се появява един проблем, че "Райън еър" им покрива два дни и от там нататък той вече не им покрива, те, някои от тях са за петък. И сега ще видя с какво мога да им помогна в този аспект. Да видим, дали не можем да им помогнем, поне да им покрият цялото, което са задължени, според мене, да им покрият престоя.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от