Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панайот Рандев: В праймтайма си медиите у нас непрекъснато показват безобразия и насилие

Необходими са ясни училищни схеми и механизми как да се поощрява позитивното поведение, смята психологът

Панайот Рандев
Снимка: Ани Петрова, БНР

В Америка има над 4 хиляди програми за превенция на училищното насилие, а в Европа те са близо 500. Вече има три-четири поколения програми. В България бе внедрена една от най-старите - норвежка програма, но като най-ефективна се очертава финландска програма, в която се използват много компютърни игри. Това разказа в предаването "Хоризонт до обед" психологът Панайот Рандев преди утрешния международен Ден на розовата фланелка, който се отбелязва като ден на защита от психически тормоз. Инициативата тръгва от Канада преди 12 години.

Основната идея и смисъл е да покажем по мирен, но видим начин, че сме против тормоза в училище и сме за хубави, човешки, приятелски взаимоотношения. Вече седма година популяризираме идеята в страната, уточни Панайот Рандев. Миналата година са се включили близо две трети от училищата у нас.

Тази година акцентът е върху кибертормоза. У нас няма точна картина, тенденцията е една четвърт от децата да са засегнати от различни форми на кибертормоз, допълни специалистът. тазгодишните послания ще бъдат разширени и към киберзависимостите, поясни още Рандев:

Както се очертава, до десет години вероятно масовата форма на ползване на интернет ще бъде чрез контактни лещи, тоест нещата ще загрубеят още повече, направо в мозъка ни ще влизат интернет и социалните мрежи.

Много е важно това събитие да се прави от деца за деца, а възрастните да осигуряват само логистиката, посочи специалистът. Панайот Рандев каза още, че най-масово на този ден се правят стенвестници, много популярна форма е и в училищните дворове да се прави флашмоб с телата на учениците, който се заснема отвисоко.В разградско училище отбелязват Деня на розовата фланелка

Панайот Рандев акцентира върху тиражирането на насилието и влиянието му върху публичната среда:

За съжаление в нашата култура насилието е навсякъде. В България каквото и да се случи - един на ден да го пребият някъде, ние веднага го слагаме като новина номер 1 по всички телевизии. Вземете която и да е голяма държава - Америка, Англия, Франция, Германия, Китай, Русия, Индия - там на ден стават стотици убийства, хиляди автомобилни катастрофи, но никой не ги слага на първо място в новините. Значи те би трябвало цял ден само това да предават. Тоест медиите в България по неведоми за мен пътища, близки до престъпност, непрекъснато показват в праймтайма си безобразия и насилие. То формира такъв манталитет - че навсякъде всички се бият и се нараняват. Тоест медиите са много важен съучастник в този процес. /.../ Децата, бидейки потопени в тази среда и атмосфера, няма как да са различни.  

Трябва да има ясни училищни схеми и механизми как да се промотира позитивно поведение, смята Рандев. 

Цялото интервю слушайте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна