Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Амнести интернешънъл": Променената наредба за бежанците продължава да не работи

Борислав Грозданов: Към момента няма национална стратегия за интеграция на бежанците

Снимка: БГНЕС

Според международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" променената наредба за бежанците продължава да не работи. Според многото съобщения ГД "Гранична полиция" прибягва към прекомерно използване на сила и насилствено връщане на бежанци и мигранти, включително непридружени деца. Организацията припомня случаите, в които местните власти в Елин Пелин отказаха да приютят семейство сирийски бежанци, както и когато няколко местни общини отхвърлиха приема на двама непридружени непълнолетни.

Наредбата за интеграция на бежанците е важна стъпка към създаването на функциониращ механизъм за интеграция на бежанците, но още по-важно е нейното прилагане на практика. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Борислав Грозданов от Върховния комисариат по бежанците:

Върховният комисариат по бежанците към ООН приветства усилията на правителството в тази посока, но трябва да се има предвид и фактът, че на практика, шест месеца след приемането на наредбата, тя все още не се прилага ефективно. Тази наредба трябва да има осезаем ефект върху интеграцията на бежанците в българското общество, което означава подкрепа към тези групи хора в обучение на български език, намиране на място за работа, място за живеене, така че самите бежанци да могат положително да допринасят за развитието на обществото. Към момента няма рамка, национална стратегия за интеграция на бежанците, тоест правителството чрез тази наредба дава отговорност на общините, но не казва ясно как общините на практика ще поемат тези отговорности и ще приложат дейностите, които са приложени в наредбата.

Цялото интервю с Борислав Грозданов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна