Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решават за оставката на енергийния министър след изслушване на службите за ЧЕЗ

Заседанието в парламента се очаква в четвъртък, а идната седмица става ясна съдбата на Теменужка Петкова

Снимка: БТА


Управляващата коалиция няма да решава тази седмица дали да приеме подадената оставка от министъра на енергетиката Теменужка ПетковаТова стана ясно след среща между партньорите в коалицията - ГЕРБ и "Обединените патриоти", които решиха да изслушат в четвъртък всички институции, натоварени с проверката по продажбата на активите на ЧЕЗ в България на дружеството "Инерком". Информацията ще бъде представена на съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетика и тази за контрол над специалните служби. 
Волен Сидеров заяви: Да изслушаме КЕВР и другите институции и да видим какво е, да се изчистят обстоятелствата около тази сделка, която сега виждам, че вълнува всички медии. 

На заседанието на двете комисии в парламента ще бъде поканен и представител на президентската институция, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов:
Виждаме ангажименти на президента с вчерашното провеждане на няколко работни срещи с представители на дадените институции, които имат пряко отношение към проверките, които  трябва да бъдат осъществени да може и неговият представител да бъде информиран от съответните органи, за да може действително да намали напрежението и да няма интерпретации в публичното пространство.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че в рамките на днешното заседание на коалиционния съвет премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с чешкия си колега Андрей Бабиш и го е помолил България да получи наличната информация, с която разполага чешкото правителство по водените преговори около сделката за активите на ЧЕЗ в нашата страна. Знае се, че тази сделка е била проверявана от контролните институции в Чехия.

След четвъртък и след края на тази седмица ще се решава дали да бъде приета оставката на министър Теменужка Петкова, каза Цветан Цветанов:

Тази седмица, в четвъртък по всяка вероятност, когато бъде направено изслушването от двете съвместни заседания, които ще бъдат проведени от комисията по енергетика и по контрол на специалните служби, едва тогава, на по-късен етап, ще обсъждаме оставката на Теменужка Петкова. Това ще стане другата седмица по всяка вероятност.

В звуковия файл можете да чуете репортажа на Цветелина Стоянова по темата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна