Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Професор Александър Кьосев: Живеем в епоха на страхове и фобии за ужасното бъдеще

БНР Новини
Професор Александър Кьосев е един от съставителите на сборника „Трудният разказ. Модели на автобиографично разказване за социализма между устното и писменото“, който ще бъде представен тази вечер в Културния център на Софийския университет. Той е резултат от колективното изследване „Модели на тревожност“, посветено на това как хората разказват живота си от времето на социализма. Тогава, когато изкуственият колективен разказ за епохата се разпада, какво се случва с отделните разкази за живота на хората? Такъв въпрос си задават изследователите и резултатите от изследването донякъде ги изненадват.
„Истината не се постига от само себе си – казва професор Кьосев – тя е обект на изследване и на преосмисляне“ и допълва, че до нея се достига чрез различни перспективи и гледни точки, чрез борбата между тях, чрез противопоставянето на интерпретациите и разбирането на сложната връзка помежду им.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от