Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роберто Азеведо: Не бива да се допуска глобална търговска война заради САЩ

Роберто Азеведо
Снимка: БГНЕС

Не трябва да се допуска търговска война в света заради Съединените щати. За това призова в интервю за "Хоризонт" генералният директор на Световната търговска организация Роберто Азеведо:

Мисля, че Съединените щати отдавна заяви ясно, че има определени трудности с работата на Световната търговска организация. Някои от тези трудности не са нови, а съществутат от известно време. Съединените щати също така не са първата страна, която има проблеми с работата на организацията. Това, което ние трябва да направим, е да се вслушаме в притесненията им, да ги проумеем и да се опитаме да вземем решения, чрез които всички страни да се чувстват по-добре в рамките на организацията. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи категорично послание, че светът трябва да се справи с "нечестната търговия". Световната търговска организация, чиято реална дейност е блокирана от Съединените щати през последните две години, беше определена от Тръмп като "катастрофа".

Докато европейските министри на икономиката обсъждаха в София възможността САЩ да въведе рестрикции срещу европейската търговия и необходимостта от реакция на Брюксел, Азеведо призова за "отговорни" и "премерени" действия от страна на световните лидери: 

Търговската война е нещо, което следва от едностранно действие, на което се отговаря от останалите партньори. В момента не мисля, че сме в състояние на търговска война. Все пак членовете на Световната търговска организация непрекъснато предприемат мерки, за да подпомагат търговията си. Понякога те не се харесват, стават повод за определени въпроси и дори за отварянето на цели дискусии. Ние обаче трябва да следим много внимателно и да не допуснем едностранни действия, които да изискват колективен отговор, защото в противен случай може да се стигне до много опасна ситуация - на много места да се появят такива действия, които изискват отговор. Това може да предизвика ефект на доминото, който е много трудно обратим. 


Интервюто на Марта Младенова с Роберто Азеведо чуйте в звуковия файл. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна