Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Петкова: Срещу насилието трябва да работим ежедневно, не само в Деня на розовата фланелка

Снимка: БГНЕС

Насилието в училище е тема, за която много се говори в България, отдавна се говори, но само с публично говорене проблемът не се решава. Това каза в предаването "Преди всички" Мария Петкова от фондация "Лале". За поредна година организацията се включва в отбелязването на Деня на розовата фланелка, който се смята за международен ден за борба с психическия тормоз сред подрастващите.  

Това не е проблем само в България, не се случва само в училищата в нашата страна, не се случва от една или две години. Това значи, че като общество трябва да се опитваме да правим по нещо малко всеки ден, коментира Петкова. Съвместно с обединение „Да бъдеш баща“ тази година фондация „Лале“ е изготвила картичка, разпространена в десетки организации в цялата страна:

Идеята ни беше да насърчим, да дадем повод на бащите, дядовците, вуйчовците, батковците, да прекарат малко време, като говорят с децата за това какво е насилието, как може да се реагира на насилието, как можеш да защитиш себе си, да предпазиш приятел. Как се чувстваш, когато ти самият си гневен. Това са сложни теми. Особено по-малките деца в училище още не се чувстват уверени, нямат модели на поведение за справяне с агресията. И затова решихме, че е добре да поговорят с някой, който им е достатъчно близък и на когото имат доверие и когото те смятат за силен. Този разговор - между деца и значимите мъже в семейството е истинският разговор. Идеята на нашата картичка е да провокираме този разговор, който води до изграждане на пълноценни отношения, което значи доверие. 

Подобни кампании веднъж годишно не са достатъчни, убедена е Мария Петкова: 

Вижте езика, поведението, което гледаме навсякъде - как говорят известните, как говорят силните на деня, какви са рекламите, какви са билбордовете. От много места излиза образ на един силен човек, който доминира над другите, който решава. И е много трудно за децата, които са още неопитни. По-малките дори нямат модели на справяне с проблеми, с трудности, които виждат. Много е трудно за тях да намерят верният тон и затова, колкото по-активно е семейството, колкото по-голяма подкрепа те могат да намерят там, колкото повече този разговор се случва в семейството, така че родителите да си дадат сметка, че тяхното поведение, техните послания, това, което казват на децата, си е изключително важно за изграждане на модела на поведение на техните деца...

Денят на розовата фланелка се отбелязва всяка последна сряда на февруари. 

Цялото интервю слушайте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени