Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко известни литографии от края на Руско-турската война показват в Плевен

11 литографии от личната колекция на посланика на Руската федерация в България Н. Пр. Анатолий Макаров разкриват малко познати моменти от Руско-турската война. Експозицията е съвместен проект  на посолството на Руската федерация у нас, Община Плевен и Регионалния военно-исторически музей. Публиката ще може да се докосне до старинната техника в Панорамата „Плевенска епопея“, а събитието е част от проявите, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България.  

Това са литографии от водещи европейски илюстровани седмичници, публикувани по време на войната или в първите години след войната, обясни в предаването "Преди всички" Ирена Петрова, ръководител на отдел в музея. Литографиите са намирали място в "Льо Монд", в един от официозите на цяла Европа, не само на Англия - "Лондонски новини", в списание "Телеграф": 

Понеже печатарската техника не е стигнала до положение да публикува снимка, някой, който е снимал, изпраща снимка, друг по нея рисува ескиза, друг - гравюра. И това вече се тиражира. Това са вестници с голям тираж. Английските вестници са се разпространявали в Северна Америка и в колониите. Френските вестници също са били много известни. 

Едната от фотографиите показва среща на княз Николай Николаевич в двореца Бейлербеи в Истанбул, а друга - отвеждане на руски военнопленници към корабите след подписването на Санстефанския мир.

Още за изложбата и нейната документална атмосфера слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна