Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Франк Зандеринк: Дивите коне в Родопите могат да подпомогнат туризма

Снимка: БГНЕС

От няколко години десетки коне, наследници на древния вид тарпан, препускат свободно в Източните Родопи. Българско-холандски екип, който от 2011 година работи за възстановяването на дивата природа в Източните Родопи, предлага тези коне да получат официален статут на диви животни. Защо е необходимо това и какви ползи ще донесе коментира в предаването "Хоризонт до обед" холандският експерт Франк Зандеринк:

В миналото в Европа, както и в България, е имало диви коне, които са помагали гората да остава по-отворена. Като едни природни управители на гората, те са оставяли повече открити пространства за птици, насекоми, влечуги и други животни. Но конете постепенно са били опитомени и така са изчезнали от нашата фауна. Ролята на управители на гората са поели домашните коне. Тази роля е изпълнявана във времето, когато горите са били по-населени с хора и домашни животни. Сега в цяла Европа тази роля на домашните коне намалява. Гората губи от това. Преди десетилетия в Холандия започнахме да изследваме как можем да въвеждаме отново диви коне в гората, за да се поддържа мозаечният ландшафт. Тези опити са успешни. Хората в нашето общество вярват, че гората може да бъде поддържана не като затворена екосистема, а като по-интерактивна. 

В момента у нас живеят около 70 коне, разделени в две стада. В Холандия те са няколко хиляди. 

Признаването и третирането на тези коне като диви животни в България ще предотврати поставянето на чипове или взимането на кръвни проби, а това нарушава техния ритъм на живот като диви животни, разказа още експертът, според когото присъствието на тези коне в Родопите може да подпомогне и туризма:

От една страна това е добре за самите животни - те са по-малко стресирани и притеснявани, има и по-малко работа за ветеринарните лекари, които трябва да ги хващат в трудни условия. От друга страна, това е хубав търговски трик за туристическия бизнес. българия би била първата страна, направила тази стъпка и може да го използва като туристическа атракция.

В публичната си лекция тази вечер от 18,30 ч. в Биологическия факултет на Софийсикя университет холандският еко експерт Франк Зандеринк ще представи предимствата на статута "див" за природата и хората на Родопите и България, както и за Европа. За първи път пред публика ще бъде показан филм за дивите коне в Родопите.

Франк Зандеринк е завършил специалност „Тропически гори и екология на дивата природа“ в Университета във Вагенинген, Холандия. Няколко години е работил в Замбия, а от 2004 година работи за Фондация АРК - холандска неправителствена организация, насочена към възстановяването на природата. В АРК Зандеринк е ръководител на проекти за възстановяване на природата в Латвия, Хърватия, България, а отскоро и в Украйна. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени