Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството: Получена е информация от Чехия за сделката с ЧЕЗ

Изпратена е от чешки зам.-министър до съветник на българския премиер

| обновено на 28.02.18 в 19:00
Снимка: Ани Петрова, БНР

Българското правителство съобщи днес, че от кабинета на чешкия премиер Андрей Бабиш е получена информация по сделката с бизнеса на ЧЕЗ в България. Това стана след публикация в сайта на чешкия в. „Лидове новини“, според която Бабиш отрекъл пред журналисти да е пращал някакви документи.

„Информацията, свързана с източниците на финансиране на сделката по продажбата на бизнеса на „ЧЕЗ Груп" в България, предоставена от министър-председателя Бойко Борисов на народните представители вчера, е получена от кабинета на премиера Андрей Бабиш, след като беше поискана от премиера Борисов при проведения телефонен разговор между двамата“, съобщи правителствената пресслужба.

По повод появили се медийни интерпретации от пресслужбата уточниха, че информацията е "изпратена веднага след проведения телефонния разговор на Борисов и Бабиш от електронната поща на Ондрей Ланда - зам.-министър на финансите в чешкото правителство и член на Надзорния съвет на ЧЕЗ, до съветник в кабинета на българския премиер".

„Върху нея няма гриф за сигурност, но поради факта, че не е съставена от орган на изпълнителната власт в България и съдържа данни за евентуални бъдещи банкови операции, е заведена в секретното деловодство на Народното събрание“, се посочва в съобщението, което подчертава, че "това е първата официална информация по сделката и тя беше предадена на народните представители незабавно след получаването й“. 

Бойко Борисов заяви във вторник на извънреден брифинг в парламента, че от Чехия е получена „банкова информация - виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми“. Тогава той съобщи, че документите са предадени в секретното деловодство на парламента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна