Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вучич е готов да разговаря в София с Тачи

Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич е готов да разговаря утре в София с президента на Косово Хашим Тачи за компромисно решение по въпроса за нормализирането на отношенията между Белград и Прищина. Вучич и Тачи ще участват в срещата на западнобалканските лидери с премиера Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. 

"Наистина мисля, че е важно да постигнем компромисно решение, защото, ако не го постигнем, ще имаме тежки политически и икономически последици в бъдеще. Играем партия шах без дама и топ, като се опитваме да достигнем до ситуация, в която да се получи пат – да се стигне с царя в ъгъла и техните пешки да не му позволят да се помести", заяви Вучич, цитиран от РТС. 

Сръбският президент обаче се усъмни в готовността на Тачи да търси компромис и продължи с шахматната метафора към критикуващите го в Белград за подхода му към Прищина: "Кибиците само чакат да загубя и да ме оплюят, но дори да напусна дъската, това няма да ни върне нито дамата, нито топа".

На работния обяд утре в София, чийто домакин е премиерът Бойко Борисов, се очакват председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, президентите на Босна и Херцеговина - Драган Чович, на Косово - Хашим Тачи, и на Сърбия Александър Вучич, както и премиерите на Черна гора - Душко Маркович, на Албания - Еди Рама, на Република Македония - Зоран Заев. Те ще обсъдят перспективата пред региона и възможностите за инфраструктурна и дигитална свързаност, съобщи пресслужбата на българското правителство.

Срещата поставя финал на балканската обиколка на Юнкер, която започна в края на миналата седмица. В делегацията на Европейската комисия са включени още дипломат №1 на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят за разширяването на съюза Йоханес Хан.

От българска страна в разговорите ще участват вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна