Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Николов: БСП се опитват да внушат връзка на правителството със сделката „ЧЕЗ“

За съмненията и заплетената история с ЧЕЗ

И. Иванов: Най-разумният изход от ситуацията е ЧЕЗ да стане държавна

„Националната агенция по приходите (НАП) трябва да представи резултатите от проверката на фирмата - купувач на ЧЕЗ - „Инерком“. НАП прави обстоен преглед на „Инерком“ и на свързаните с нея физически и юридически лица". Това каза в „Преди всички“ Валентин Николов от ГЕРБ, заместник-председател на комисията по енергетика.

Парламентарните комисии по енергетика и по контрол над службите за сигурност се събират на съвместно заседание, за да обсъдят продажбата на ЧЕЗ. Очаква се да бъдат изслушани представители на регулаторните комисии, ДАНС и финансовото разузнаване.

Валентин Николов обясни защо се налага обсъждането:

„Налага го съмнението в обществото, не само и в мен, че фирмата, която в момента е купувач, няма достатъчно финансови средства, управленски опит, за да поеме такава компания, която ще владее повече от една трета от критичната инфраструктура на България. Това, все пак е обект от националната сигурност. В момента ние нямаме никаква официална информация как и по какъв начин ще се финансира“.

Според Иван Иванов от БСП тази сделка не би могла да се разглежда като „продажбата на кварталния плод-зеленчук“, защото „тук се говори наистина за повече от една трета от критичната инфраструктура на страната“.

Във връзка с документа, който премиерът на Чехия Андрей Бабиш е изпратил на българския си колега Бойко Борисов по сделката с българския бизнес на ЧЕЗ, Иванов каза, че „цялата история е много заплетена и Бойко Борисов е трябвало да даде обяснения“:

„Господин премиерът вече няколко пъти ни излъга, лъже ни и този път, защото на неговите приказки, че това е официален документ от чешка страна, вчера чухме думите на чешкия премиер в оставка, че той не е изпращал нищо и не води комуникация. Вече не знаем на кого да вярваме. Изходът от ситуацията беше вчера и ние го внесохме като предложение - господин Борисов да дойде в пленарна зала, където му е мястото, да обясни пред народните представители какво се случва. Тази цялата история е толкова заплетена, че с основание господин Борисов онзи ден беше изключително изплашен и притеснен, защото  за никого не е тайна, че цялата тази ситуация излиза именно от неговите действия, които се опитва в момента панически да прикрие с различни срещи, различни разпитвания, защото това нещо няма как да не е попаднало в полезрението и на службите, и на министър-председателя“.

Валентин Николов каза още, че въпреки че сделката е между две частни компании, това не означава, че регулаторите в България не могат да вземат отношение, макар и постфактум:

„Както и Комисията за защита на конкуренцията, така и Законът за енергетиката дават достатъчно основание регулаторите да прегледат и да вземат решение. Искам да успокоя потребителите, че независимо кой е собственикът на разпределението, което в момента се нарича ЧЕЗ – разпределение, то се регулира от КЕВР на база Закона за енергетиката. Там са дадени достатъчно много възможности цената да бъде регулирана, т.е. да не може да бъде вдигана, както и ако не могат собствениците да изпълнят своите ангажименти – финансово, структурно, управленски, то в този случай да бъде отнето управлението от тях и да бъде сложен особен управител. Така че – имаме достатъчно възможности в закона“, успокои Николов.

Ситуацията е почти идентична с това, което се случва на границата, коментира Иван Иванов:

„Промениха Закона за обществените поръчки, за да може там нещата да се случват вече със саниране на старите кражби, сега ще направи поредния опит. Най-разумното е държавата така да промени закона или каквото иска да прави министър-председателят, но да изкупи акциите на ЧЕЗ и тя да стане държавна. Това е изходът от ситуацията и да дойде да обясни защо постави българските граждани в тази неприятна ситуация и да се чудим ние ще имаме ли ток, няма ли да имаме, коя е Гинка Върбакова, въпреки че тя е само лицето на тази сделка, всичко останало е само един параван, зад който стои 100% правителството и господин Борисов“.

„Ако искахте да се национализира, тоест държавата да участва, защото, когато тръгна тази процедура, не вдигнахте шум, а го вдигате точно сега? Аз повече се дразня от това, защото те едва ли не искат да внушат, че правителството има отношение върху избирането на купувача, има отношение върху процедурата и едва ли не стои зад него дружество, което е обвързано с управлението“, каза Валентин Николов по повод предложението на БСП - ЧЕЗ да стане държавна. Той заяви, че сега трябва всички заедно да работят по изчистването на българското законодателство, за да могат регулаторните органи да вземат окончателно решение.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Юлиана Корнажева с Валентин Николов и Иван Иванов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна