Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Айолов: Моделът в българската енергетика е сбъркан в много направления

Грешките на държавата с продажбата на електроразпределителните предприятия

Божидар Митев: Сделка между държавата и „Инерком - България“ ще има

Снимка: БГНЕС

Моделът в българската енергетика е сбъркан в много направления. Това каза в интервю за предаването бившият директор на Електроенергийния системен оператор и бивш заместник-министър на енергетиката Иван Айолов.

„Продължава се да се работи на парче, нагаждаме се след събитията. За това говорят и безкрайните поправки в Закона за енергетиката и се оказва, че според сегашния Закон за енергетиката, който за пореден път трябва да бъде коригиран, нашият регулатор, който наблюдава този сектор, е общо взето беззъб и не може да се набърка“, обясни експертът.

Според Айолов страната ни е допуснала две основни грешки спрямо контрола над електроразпределителните предприятия:

„Действително България трябва да реши да излезе от един много сериозен казус, в който влезе сама. България сътвори две много сериозни грешки. Първата грешка е 2004-2005 година за продажбата на електроразпределителните предприятия, които бяха продадени – 67% на чужди инвеститори. Договорите бяха така направени, че те работеха против интересите на България и на обществото. Втората грешка е продажбата на 33%, които държавата притежаваше. Сега идваме до един омагьосан път, в който държавата се чуди как да върне контролния пакет акции, така че да може да се контролира. Само че не трябва да забравяме, че са налице втори и трети енергиен пакет, което е още един сериозен казус. Не виждам как ще се излезе от тази ситуация“.

Иван Айолов смята, че трябва да има консенсус по сделката за ЧЕЗ между купувач и продавач.

Председателят на независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ Божидар Митев беше категоричен, че ще се постигне сделка между държавата и фирмата на Гинка Върбакова „Инерком - България“:

„Сделка ще има, защото иначе ще бъде един лош знак, след като сделката е подписана вече. Мисля, че е крайно време да се сложат на масата всички факти, свързани с приватизацията на електроразпределителните дружества“.

По думите му, за тази една година за избора на купувач никоя от институциите в държавата не е направила необходимото, за да разбере кои са купувачите.

Мненията на Иван Айолов и Божидар Митев чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна