Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За законите и празните приказки

Снимка: БГНЕС
Министерството на културата и Столичната община ще инициират законодателни промени, които да освободят от данък сгради собствениците на всички паметници на културата, независимо от тяхното предназначение. Според тези, които са „вътре в нещата”, при подобни промени данъци няма да се дължат и за сгради, които се ползват за офиси, музеи или друг вид обществено обслужване, а не само такива за живеене, както в действащото законодателство. За целта обаче собствениците ще трябва ежегодно да доказват, че се грижат за сградите, като тепърва ще се определи редът, по който ще става това.

Ако случайно се интересувате, какво мисля по въпроса, то ще ви кажа, че това са празни приказки. Защото със сигурност стара София тенденциозно и преднамерено си отива. И ако някога е строена красиво и мащабно, и с визия за бъдещето от големи архитекти, то днес тя се унищожава злонамерено и последователно и никакви закони няма да я върнат. Законите са закъснели безнадеждно. Безнадеждно, защото никой няма нужда от тях.
Така че кротко си отиде тези дни „Къщата с кулата”, в онази част на булеварда с павираната настилка. В годините Министерството на културата или някой чиновник си е затворил очите за надгражданията по къщата, извадили я надлежно от списъка на паметниците…

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна