Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС се готви за властта на семинар за "отворено управление"

Снимка: архив

ДПС организира днес семинар, за който журналистът Илхан Андай заяви пред БНР, че ще се обсъжда и стремежът на партията за завръщане във властта.

„На този форум ДПС най-напред ще покажат респекта си към дългогодишния председател на АЛДЕ сър Греъм Уотсън, а  „А отборът“ на партията, който бе в сарая при Доган преди седмица, днес вече и с някои попълнения от „Б отбора“, ще продължат разговорите си по темата за похода на ДПС към властта, като този път не толкова със знакови речи, а, надявам се, с повече конкретика“, каза Андай в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Темата на семинара е „Отворено управление – нова възможност за либералните демокрации. Привличане на гражданите в процеса на вземане на решения”. „Това е важна тема за нас и не само за нас. От тази гледна точка можете да го приемете дори като един вид подготовка за управление на страната от наша страна“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след среща на депутатите и ръководството на партията в сараите на Ахмед Доган в Бояна миналата седмица. Той обаче каза, че това не означава, че се готвят за нови избори.

Според журналиста Андай „важните играчи в ДПС със сигурност ще говорят помежду си, че партията е готова за участие в управлението на държавата – на първо място чрез преформатиране“ на управлението. „Редиците обаче са строени и за нови избори“, отбеляза журналистът.

Андай смята и за важна темата на семинара, защото след срещата при Доган ДПС като че ли долавя проблеми на определени места и партията не е така стройно подредена.

Според Андай нито ДПС, нито ДПС и БСП могат да съборят правителство. Но ако все пак се стигне до едни предсрочни избори, резултатите на всички социологически агенции сочели, че няма обществени нагласи за различни играчи в новия парламент и за по-добър резултат на ДПС, даващ възможност за по-позитивни пазарлъци.

„Аз не очаквам толкова преформатиране и включването на ДПС в един формат или някаква уговорка, която да не дразни обществото, а по-скоро Борисов да е по-далновиден и да отиграе една ситуация за провеждане на предсрочни избори след Европредседателството, когато все още ще може да мачка БСП“, каза Андай.

Според него Борисов все още бие БСП безпроблемно, но „сам се натресе на друга писта – срещу президента Румен Радев“, като в това състезание „на този етап има паритет, но тенденцията е в полза на Радев“.

„Докато Радев не е играч на парламентарната писка и докато Слави Трифонов реално още не е канализирал гнева на народа, най-добре за Борисов е да предизвика едни избори още тази година. За този вариант трябва да е готова и ДПС“, каза Андай.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Силвия Великова с Илхан Андай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!