Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иван Димитров е обвинен за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана

Според обвинението убийството не е станало в дома на лекаря, а пред гаража му

| обновено на 06.03.18 в 17:04


Пълен обрат в разследването срещу доктор Иван Димитров. Според обвинението убийството не е станало в дома на лекаря, а пред гаража му, а по-късно Димитров и негов приятел са почистили следите от местопрестъплението. 

Окръжният прокурор Румен Попов обяви, че сблъсъкът между лекаря и крадеца е бил пред гаража на Димитров, който в продължение на 30 минути е наблюдавал от жилището си опита за кражба, без да се обади в полицията. С незаконен пистолет "Валтер" той слиза, за да предотврати кражбата. Настъпва гонка между двамата, като Димитров, видно и от записите на камерите,  изстрелва цял пълнител. Жоро Джевизов - Плъха е убит с един изстрел в гърдите, като смъртта е настъпила около 2 часа след полунощ. В якето му са открити нож и отвертка, които е използвал при кражбите. Попов подчерта, че противно на тиражираните версии, крадецът не е имал съучастник. 

При сблъсъка между двамата лекарят е наранен с остър предмет, но не е изяснено дали е табела, тръба или нож. При показанията той е казал, че е наранен с нож, но разследващите го откриват у дома му,  старателно почистен. В дома си лекарят е промил раната си и според разследващите е почистил следите от барут по ръцете  и дрехите си. След сблъсъка Иван Димитров е опитал заедно с приятел, чието име не бе цитирано, да прикрие следите, като са взели гилзите и укрили пистолета и почиствали следи от кръв. По- късно лекарят звъни на друг свой приятел, който повторно укрива оръжието и до момента то не е открито. В дома на доктора са открити още боеприпаси, които са незаконно притежавани.

От прокуратурата съобщиха, че по време на престъплението съпругата и двете деца на д-р Димитров не са били в жилището,което е било в ремонт. По тази причина семейството е живеело временно в Крумово. 

Обвинението към Иван Димитров е за убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, както и за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси. По първото обвинение законът предвижда до 5 години затвор, а по второто- от 2 до 8 години. За убийството законът предвижда до  Наблюдаващият прокурор Георги Пенев обяви, че прави това предложение не заради уличния натиск, а по вътрешно убеждение и на база на събраните доказателства.

Прокуратурата измени мярката на д-р Димитров от арест на подписка. 

Румен Попов обяви като нелоялни изказванията на юристи, които са дали оценка за работата на прокуратурата през изминалите дни.



Горещи теми

Войната в Украйна