Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експозицията "Поздрави от Италия и България" кани публиката на пощенско пътешествие през XX век

Старият Видин
Снимка: Митко Лачев, Държавен архив Видин


В Института за етнология и фолклористика с музей при БАН тази вечер ще бъде открита изложбата "Поздрави от Италия и България", която предлага на публиката своеобразно пътуване през XX век по пощата, разказвайки за големите събития от историята на двете страни с помощта на картички, ръчно оцветени снимки, марки и монети.  Куратор на експозицията от италианска страна е Луиджи Напеди, директор на Италианския културен институт, а от българска - гл. ас. д-р Иглика Мишкова, която разкри в аванс за слушателите на "Хоризонт" детайли за представените експонати и посланията, които те носят.  

Опитваме се от една страна да покажем по какъв начин се променя живота на хората през XX век и от друга страна - и  промените във взаимоотношенията им, обясни гл. ас. Мишкова и даде любопитен пример чрез проследяването на особеностите на почерка през различните периоди:

"По какъв начин се променят почерците на хората -  има периоди, в които те са много по-калиграфски оформени и други -  когато хората бързат, когато са ангажирани със събития, които са преломни в техния живот и пишат малко по-заострено, по-набързо, а и посланията са различни, разбира се." 


Посетителите на изложбата ще могат да видят експонати от две колекции  - италианската, която е събирана в продължение на много години и продължава да се обогатява, съдържа картички, марки и монети от римския архив "Колориди", и българската - на Института за етнология и фолклористика, която е по-скромна и включва около 750 архивни единици: "Които са били събирани още от създаването на Народния етнографски музей, по-късно обаче  - при бомбардировките над София по време на Втората световна война и унищожаването на сградата на музея, голяма част от колекцията е загубена. И преобладаващата част от нашата сегашна колекция всъщност е събрана в периода от края на 60-те години на XX век" , разказа Иглика Мишкова, като добави любопитен детайл  - кои са най-старите картички, включени в експозицията: 

"Една от най-старите картички е италианска и, разбира се, се свързва с един от символите на Италия  - Колизеума. Най-старата картичка, която е от нашата колекция също се свързва с един от поминъците, който е своего рода културна икона за България, така както е Колизеумът за италианците -  това е варенето на розово масло./.../ И не ненапразно тази картичка, която е от 1898 година, е най-старата балгарска".

Какво е общото? "Важното е това, че една фраза: "Поздрави и целувки" е неизменна в посланията, които отправят върху пощенските картички и българите, и италианците и като че ли, това е емблематично за посланията на хората върху този  комуникационен канал", каза още Иглика Мишкова и добави, че в изложбата има и малка закачка към публиката, която днес е свикнала с прекалено многото възможности на виртуална реалност -  да разгледа 3D картички от първата половина на миналия век:

"Да видим и това, което е било популярно през 30-те години на XX век  - така наречените "стерео картички", които могат да бъдат разглеждани само чрез един специален уред  - стереоскоп. Този инструмент ни е предоставен от Националния политехнически музей. Някога подобни стереоскопи е имало в множество училища, читалища, публични институции, за да могат да бъдат разглеждани тези картички".

Повече любопитни факти за изложбата, която се открива от 18.00 часа, може да научите от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна