Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция иска промяна на конституцията на Македония за решаване на спора за името

Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос

Говорител на гръцкото правителство обяви, че са необходими промени в македонската конституция за разрешаване на спора за името, защото в бъдеще „конституционният съд на съседната държава може да отсъди, че премиерът Зоран Заев не е имал компетенцията да подпише конкретния договор“, предаде БГНЕС.

„За съставно име erga omnes (т.е. което се отнася за всички случаи – от латински), за цялостна употреба, при всички случаи е необходима ревизия на конституцията, поне по отношение на конституционното име“, заяви говорителят Димитрис Цанакопулос на дебат по гръцката телевизия ЕРТ.

„За останалите детайли ще се разговаря и на техническо ниво, за това доколко подлежи на тълкуване конституцията на съседна държава, което би могло да се разглежда като иредентистко, но това е свързано с тълкуването“, обясни той.

Цанакопулос разкри, че проектът за споразумение все още е в етап на разработване от гръцката страна, а предоставянето му на Македония ще бъде официално обявено от гръцкото външно министерство.

По отношение на настоящия климат между двете страни и коментар на водещия, че е намалял първоначалният оптимизъм, Цанакопулос обясни, че при всички преговори има спиране и ускоряване.

„В този момент трябва да намерим необходимата формула, за да постигнем решение…, което ще бъде устойчиво и със сигурност ще позволи и на двата народа гордо да запазят своята идентичност и идеология“, обясни говорителят.

В дебата като представител на опозицията присъстваше зам.-председателят на „Нова демокрация“ Костис Хасидакис, който заяви, че е необходимо да има справедливо и устойчиво решение, прието от Гърция. Според него иредентизмът и конституцията са по-важни от името. Той подчерта, че неговата партия иска пакет от решения, започващ с тези на конституцията, иредентизма, както и че „Нова демокрация“ не приема македонска нация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна