Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Амалгама между мистика и дигитални технологии

Какво е да си "естинар" - открийте отговора в сайбър-пънк детективски сюжет


За проекта, наречен "Естинари" и започнал като "концепция за cyberpunk детективска история, основана на българския фолклор и разказана под формата на сериен филм", който вече успява да събере почитатели "уверени в силната връзка между фолклора и футуризма", разказа в ефира на "Хоризонт" Борис Бъндев. Самият той се определя като професионален нърд (зубрач, отличник в научни и технически дела, но с недотам развити социални умения- бел.ред.), а  всъщност се занимава с кинорежисура, илюстрация и  жестомимичен превод. Ето и определението на жанра cyberpunk, за който малцина са чували:


"Сyberpunk като жанр и като начин за разказване на истории основно преплита технологиите и упадъка  на обществото -  cyberpunk разказва много често за герои, които живеят в едно общество, където вече е надделяла технологията до такава степен, че липсва комуникация между хората и липсва духовността. И в случая, в историята на "Естинари" главният герой се казва Сварог и той е типичният герой, който отговаря на тази cyberpunk естетика.

В историята се разказва за едно време, когато технологиите са се развили до много-много висока степен. В същото време се развива в една фентъзи реалност, където един срещу друг воюват кукери и нестинари, където кукери и нестинари разчитат врага като зъл дух и се опитват да се борят в това да имат по-добра технология. И всъщност главният герой Сварог вижда, че нещо не е наред в обществото, в което живее и иска да се създаде нещо ново, което да обедини и нестинарите, и кукерите. И той създава тъкмо естинарството."

Това ново движение -  "естинарството", обединява по-нататък двете племена, двете раси, за да настъпи мир, добави Бъндев и обясни посланието на историята:

"На този етап някои хора, като чуят български фолклор с футуризъм, не могат да се идентифицират с това, не могат да го разберат и затова ние искаме първо да преведем "естинарството" на разбираем език. /.../ Хората наистина, без да звучи претенциозно, да намират духовното в един високотехнологичен свят, където комуникацията между хората не е ок".

Посланието на героите "естинари" е всеки сам да намери силата си, опората в себе си, а не в някакви идоли и символи, допълни Бъндев: 

"За мен този проект е изключително специален, защото историята за главния герой, който има глухи родители, който преминава през много предизвикателства, е базирана на това, през което аз самият съм преминал. И мисля, че една такава история, може да даде идеи на други хора, минали през подобни неща като мен, как да се справят....

И едно друго важно послание на "Естинари" -  вече към хората с увреждания, специално към моите глухи приятели и хората, които са в семейството ни  - че това не е само слабост, но може да бъде и сила".

До момента "естинарите" разполагат с демо версия на компютърна игра и са организирали различни инициативи като тематични партита и фотосесии, планирали са и нови сцени за изява като комикси и филмов вариант.

Повече по темата ще научите от звуковия файл. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени