Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олга Маркова: "Формата на водата" е интересен експеримент, но не е филмът на широката публика

На 22-рия София филм фест ще бъдат показани 22 български пълнометражни филми - рекорд за последния четвърт век

Гийермо дел Торо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Филмът на Гийермо дел Торо „Формата на водата” е много интересен експеримент с интересна режисура, но не е филмът на широката публика.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ известният кинокритик Олга Маркова по повод носителите на тазгодишните награди Оскар. Тя отличи „Три билборда извън града“.

„Той беше ощетен с два „Оскара“. Те са по-скоро поощрителни до другите четири на дел Торо, включващи „режисура“, „дизайн“ и „музика“. Безспорно интересна режисура на „Формата на водата“, но всички останали неща тръгнаха от голямата награда във Венеция“.

Цялостната селекция от девет филма беше на едно много добро ниво тази година. Аз съм убедена, че беше силна. Ние живеем във времето на един духовен дефицит, който измъчва абсолютно всички ни и ако някой успее да направи филм за искрена, непосредствена, човешка любов, аз ви уверявам, че той ще вземе всичките „Оскари“. Просто човечеството мечтае. А ние правим перверзни любовни истории. Мога да назова три от филмите, но не искам - перверзни любовни истории".

„Много харесвам и Гари Олдман в „Най-мрачният час“ - чудесен филм, доста театрален, с много слово. Олдман напомня Ал Пачино от 70-те 80-те години. Между другото, отличен грим“.

„На 22-рия София филм фест ще бъдат показани 22 български пълнометражни филми - рекорд за последния четвърт век", изтъкна Маркова и отличи носителите на наградата „Златна роза“: „Три четвърти“ и „Радиограмофон“. Тя сподели и своята концепция за бъдещето на киното:

„С всеки изминат ден се убеждавам, че гледната ми точка към киното заостря все повече своя социално-политически характер. При настъпващия поход срещу либерализма и социалната интеграция, към които дълго се стремихме, степента на апокалиптичност естествено се повишава. В атмосферата на една ескалираща тревога в цяла Европа от нарастващия брой консервативни мюсюлмани, които не разбират понятията „толерантност“ и „политическа коректност“, на засилващо се етническо насилие, на угроза от усещането да се чувстваш чужденец в собствената си родина, несъмнено страхът за бъдещето на децата ни прозвучава и на големия екран. Зрителите все по-често се обръщат към кино творбите на миналото, където сигурността и стабилността бяха по-близки и по-уютни. Все по-отчетливо се налага изводът, че най-важните морални ценности, с които Европа ни привличаше, сега се превръщат в заплаха поради невежеството и агресивното поведение на прииждащите човешки вълни, изповядващи съвсем различни различна религия с друг вид стойности. В разцвета на технологиите на 21 век, човешката душа регресира“.

Интервюто с Олга Маркова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна