Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече млади семейства посещават музея на Васил Левски в Карлово

Една от срещите ни в неделното "Радиокафе" по Радио София, което направихме от изложението на български музеи в НДК, бе с историка Виктор Комбов от Националния музей "Васил Левски" в Карлово. Съвсем закономерно това е един от най-посещаваните музеи в България! Неговото представяне в София бе и едно от най-интригуващите за министрите на културата от АСЕМ, които разгледаха Салона на музеите. От музея "Васил Левски" пък бяха специално подготвени за тези гости, като им предоставиха книга за Апостола на свободата на 8 езика! На любознателните малчугани пък се предлага творческа работилница, в която те могат сами да си направят картички с образа на Васил Левски

През последните години се забелязва интерес от страна на много млади семейства с деца или баби и дядовци, които водят внучетата си в музея. Всички те отделят време да разгледат цялата експозиция, а самите деца проявяват голям интерес. Много често музеят е посещаван и организирано от училищни групи от различни краища на страната, разказа Виктор Комбов.

Главният обект в Националния музей "Васил Левски" е родната къща на Апостола на свободата, а в двора й се намира и паметника на неговата майка Гина Кунчева. Посетителите могат да видят редица интересни и оригинални експонати в изложбената зала, сред които и фотографии на Васил Левски и произведения на изобразителното изкуство, които проследяват неговия живот. В Мемориалния параклис се съхранява и част от косата му.  Извън музея, в Карлово има и немалко други забележителности. Много от възрожденските къщи в града са възстановени и също работят като музеи.

Виктор Комбов добави, че музеят често прави изнесени събития в други градове. Успоредно с представянето в НДК, Националният музей "Васил Левски" гостува с една изложба в Бургас и и една в Балчик.

Музеят на Васил Левски в родния му град Карлово има повече от 80 годишна история. Началото му е свързано с възстановяването на родната къща на Апостола през 1933г. и нейното отваряне като музей през 1937г. Първоначално за нея се грижи общественият комитет, който я възстановява и читалището в града. Обслужва се само от пазач, който посреща и посетителите. През 1954г. къща-музей “Васил Левски” е включена в държавната музейна мрежа.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна