Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската централна банка очаква слабо забавяне на икономическия растеж в началото на 2018 година

Снимка: Ройтерс

През първото тримесечие на настоящата година икономиката на Франция ще продължава да нараства, макар и с по-бавно темпо спрямо добрия възходящ импулс от края на 2017-а, показват резултати от последно проучване на Френската централна банка.

Централната банка на Франция очаква БВП да нарасне през периода януари - март с 0,4% спрямо последното тримесечие на 2017-а година, когато икономиката се разшири с 0,6%, потвърждавайки по този начин предходната си оценка от миналия месец.

Основание за тази прогноза дава индексът на Централната банка, измерващ активността в промишлената сфера, който стабилизира през февруари на ниво от 105 пункта, отчетено в началото на годината и под декемврийски индекс от 107 пункта. Според анкетираните бизнес мениджъри, индустриалното производство е продължило да се разширява през февруари, като в същото време мнозинството от тях очакват по-нататъшна експанзия през месец март.

Активността в сферата на услугите обаче бележи известно отслабване, като съответният индекс се понижи през февруари до 103 пункта от 104 пункта през януари, когато беше достигната най-висока стойност на индекса от средата на 2011-а година. Въпреки това, бизнес лидерите в сектора на услугите очакват силен подем на активността през настоящия месец.

В същото време аналогичният индекс в строителната сфера стабилизира за трети пореден месец в декемврийския 10-годишен връх от 104 пункта, като мениджърите на строителните компании очакват солидно ускоряване на бизнес активността в сектора през март.

Месечното проучване на Централната банка е поредното, което предполага известно забавяне на добрия възходящ импулс във втората по сила икономика в еврозоната в началото на 2018-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна