Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцът забавя процесите на стареене, твърдят дами, които танцуват латино

Снимка: Личен архив


"Танца забавя процесите на стареене“, твърдят дамите, представителки на третата възраст, които танцуват латино танци в София в школата на Евелина Йорданова. От 3 до 83 годишни посещават залата, някои за да се състезават, други - за релакс.

През последните няколко години се сформира ново течение в латино танците, наречено "танци на линия." То възниква от чисто практическа необходимост в танцовите зали. Все по-често се записват момичета, по-млади или по-възрастни дами с цел почивка , релакс или просто развлечение. Те се нуждаят от лесни, модерни и приятни танци, изградени на базата на няколко основни стъпки от съответния танц. Липсата на партньори, кара дамите да танцуват сами, от тук възниква и името танци на линия, защото дамите се нареждат на линия и изпълняват съответните стъпки.

Положителни страни на новия вид танцуване:

·  Не е необходимо да търсите партньор, за да дойдете в танцовата зала;

·  Не е необходимо да сте танцували преди това, защото стъпките са лесни и общообразователни;

·  Лекотата и незадължителния характер на танците дава възможност те да бъдат разучени и от по-възрастни хора;

·  Обикновенно тези танци биват изграждани на нови, съвременни и модерни мелодий, което дава възможност на човек да се почувства в крак със съвременната музика. Положителната емоция, която се поражда в човек когато чуе познатата мелодия, го кара да се почувства жив, пълни духа му със самочувстви, затова че е направил нещо за себе си;

·  Усещането за пълнота в танцовата зала е неописуемо. Представете си 20-30 човека движещи се по един и същ начин, въртейки се и пляскайки едновременно. Хората обичат да се чувстват част от група, общност още от древността. Това им дава сила и мощ.

интервю с дамите и с Евелина Йорданова можете да чуете в звуковия файл
Снимка
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна