Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектодиректива за авторското право в Европейския съюз може да доведе до широка цензура в интернет

Снимка: pixabay.com

Нова проектодиректива за авторското право в Европейския съюз може да доведе до широка цензура в интернет. За това алармират от Сдружение "Цифрова република“.

Притеснява ни една разпоредба в проекта за директива, която предвижда промяна в режима на отговорност на доставчиците на услуги в интернет и онлайн платформите, така че те да бъдат отговорни за потребителското съдържание, което минава през тях. Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" юристът Анна Лазарова, председател на Сдружение "Цифрова република":

"На платформите ще се налага в бъдеще да филтрират съдържанието, което потребителите качват и в случай, че допуснат авторско правно нарушение да бъде публикувано на тяхна територия, биха отговаряли директно за това нарушение  Това звучи логично в случай, че платформите имат статута на издатели или на разпространители на информация. В случая интернет сайтовете, в които има потребителско съдържание, като цяло не са с такъв статут, освен в определени случаи. Те не отговарят за потребителското съдържание, което минава през тях. Идеята е да се осигури една неутралност, достъп на самите потребители до интернет, свободна комуникация, т.е. идеята е доставчикът да не контролира потока на информация. В случай, че платформите бъдат третирани като издатели, това означава те да одобряват всичко, което се качва като съдържание".

Цялото интервю с Анна Лазарова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени